Overslaan en naar de inhoud gaan

Hof van Twente: opbouw ICT-infrastructuur duurt twee jaar

Het duurt nog twee jaar voordat de ICT-infrastructuur van de gemeente Hof van Twente weer op het niveau is van voor de ransomware-aanval begin december. Dat schrijft burgemeester Ellen Nauta aan de inwoners van de gemeente. Volgens het crisisteam zijn er geen gegevens van inwoners naar buiten gegaan.
gemeente Hof van Twente
© gemeente Hof van Twente
gemeente Hof van Twente

De burgemeester schrijft aan de inwoners van de gemeente dat de normale dienstverlening van de gemeente weer loopt, maar dat de gemeente nog niet klaar is. Er gebeurt nog veel handmatig. “We hebben een gevulde etalage maar de winkel er achter is nog leeg. We hebben ons nu gericht op ondersteuning van onze kwetsbare inwoners en het terugbrengen van onze dienstverlenging.”

Huzarenstukje

Het projectteam is bezig met het opbouwen van de ICT-infrastructuur. “Het duurt minstens een half jaar om de basisinfrastructuur op te bouwen en dan moet u daarna nog denken aan twee jaar om alles achter de schermen weer met de juiste informatie en data te vullen tot het niveau dat we voor 1 december gewend zijn.” Wat er de afgelopen weken verricht is, is een huzarenstukje geweest, aldus de burgemeester. In de beveiliging is al eerste geïnvesteerd, die is nu optimaal.

De burgemeester schrijft verder dat de gegevens van de inwoners veilig zijn. “Vooralsnog is er geen aanwijzing dat er gegevens naar buiten zijn gegaan. Een aantal daartoe bevoegde instanties monitort achter de schermen continue de veiligheid van de gegevens van onze inwoners die te maken hebben met identiteit. Op basis van rapportages van die instanties constateren we dat we in fase groen zijn”, schrijft de burgemeester. De groene fase betekent dat er geen aanwijzing is dat er gegevens naar buiten zijn gegaan. Volgens de burgemeester zeggen deskundigen op het gebied van datahacks dat hoe langer je in fase groen zit, hoe kleiner de kans op eventueel lekken van data wordt.

Losgeld

De gemeente weet nog niet wat de kosten van de hack zijn. De gemeente was niet verzekerd tegen hacks. De aansprakelijkheid voor de ontstane situatie wordt onderzocht. De gemeente koos ervoor om niet in te gaan op de losgeldeis. Nauta schrijft daarover: “We vinden uit principe dat je geen zaken moet doen met criminele organisaties en we volgen daarin de lijn van de rijksoverheid.”

Op 3 december maakte burgemeester Ellen Nauta bekend dat de gemeente Hof van Twente slachtoffer was geworden van een hack.  Werknemers konden niet meer inloggen in de systemen en de gegevens op diverse servers zijn vernietigd. Later schreef het FD dat het om een ransomwareaanval zou gaan. De gemeente heeft echter geen contact gezocht met de hackers en kreeg via De Volkskrant - die wel contact zocht - te horen dat de hackers 750.000 euro aan losgeld eisten. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in