Overslaan en naar de inhoud gaan

'Hackers achter Colonial Pipeline-aanval treffen Toshiba'

Het Japanse elektronicaconcern Toshiba is slachtoffer geworden van een cyberaanval. De Japanse nieuwsomroep NHK zegt zelfs al te weten dat de hack is opgeëist door de groep DarkSide, die volgens Amerikaanse autoriteiten ook achter de recente aanval op oliepijplijnenbedrijf Colonial Pipeline zou zitten.
© Shutterstock
Shutterstock

Volgens Toshiba troffen de hackers het onderdeel Toshiba Tec, dat kassasystemen en kopieerapparaten maakt. NHK meldt dat Toshiba achter de schermen de beweringen van DarkSide onderzoekt, maar daar heeft het bedrijf zich nog niet over uitgelaten.

De hackers specialiseren zich in digitale afpersing en zitten mogelijk in Oost-Europa of Rusland. Ze zouden bij Toshiba informatie gestolen hebben over het management, nieuwe bedrijven en persoonlijke gegevens, aldus NHK. De omroep heeft contact gehad met het digitale beveiligingsbedrijf Mitsui Bussan Secure Directions. Deskundigen van dat bedrijf zouden op het zogeheten dark web een verklaring van DarkSide over Toshiba hebben gevonden.

Brandstoftekorten

De cyberaanval op Colonial Pipeline had deze maand grote gevolgen. Het bedrijf zag zich genoodzaakt zijn pijpleidingen stil te leggen. Dat leidde tot brandstoftekorten in delen van de Verenigde Staten. Ook schoot de brandstofprijs omhoog. Bronnen zeggen dat het bedrijf al na enkele uren miljoenen dollars betaalde aan de daders, die computersystemen met gijzelsoftware hadden platgelegd. Toch duurde het daarna nog veel dagen tot de onderneming alles weer aan de praat kreeg en de brandstoftoevoer kon worden hervat.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in