Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedrijfsgeheimen van gehackte Nijmeegse chipmaker Nexperia dreigen op straat te komen

Chipmaker Nexperia uit Nijmegen is vorige maand gehackt, bevestigt het bedrijf na eerdere berichtgeving door RTL Nieuws. De onderneming, die in handen is van het Chinese Wingtech Technology, doet hier nog onderzoek naar en laat niets los over de schade of impact van de hack. Ondertussen hebben de vermeende daders wel interne bedrijfsdata van Nexperia vrijgegeven om hun hack te bewijzen.

chip wafer
Qualcomm

Het chipbedrijf meldt in een persverklaring dat het "meteen" maatregelen heeft genomen na het ontdekken van de aanval. Daarbij heeft "een ongeautoriseerde derde partij toegang gehad tot bepaalde Nexperia IT-servers in maart 2024", aldus de mededeling. Nexperia heeft het security-incident onder controle willen krijgen door de getroffen systemen los te koppelen van het internet en door "uitgebreide mitigations" te implementeren.

Chipontwerpen, SpaceX, Apple en Huawei

Volgens onderzoek door RTL Nieuws horen de aanvallers bij Dunghill, een relatief nieuwe cybercriminele groep. Deze digitale dieven zouden hebben laten weten dat ze honderden gigabytes aan gevoelig materiaal hebben gestolen. Het gaat bijvoorbeeld om handelsgeheimen, ontwerpen van chips en vele honderden folders met klantgegevens van onder meer SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk, Apple en Huawei.

Als bewijs van de aanval zouden de hackers tientallen documenten op het dark web hebben gezet. RTL Nieuws heeft deze documenten geverifieerd en meldt dat daar onder andere interne e-mails bijzitten, plus het paspoort van een voormalig senior-vicepresident. Als Nexperia geen losgeld betaalt, dreigen de criminelen meer gegevens te publiceren.

NCSC-advies: geen losgeld betalen

Het Nationaal Cyber Security Centrum, dat valt onder het ministerie van Justitie en Veiligheid, adviseert slachtoffers van ransomwareaanvallen als Nexperia om geen losgeld te betalen. "Het doel van ransomware is vaak financieel gewin wat weer gebruikt kan worden om betere manieren te vinden om bij bedrijven binnen te komen."

Nexperia, dat wereldwijd diverse locaties heeft, maakt chips die onder meer in telefoons en auto's zitten. De chipfabrikant was voorheen onderdeel van de Eindhovense chipproducent NXP, maar die verkocht de tak een aantal jaren geleden aan Chinese investeerders.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in