Overslaan en naar de inhoud gaan

Gegevens van bijna 800 kankerpatiënten gestolen

Het gaat om gegevens van patiënten die deelnemen of -namen aan wetenschappelijk onderzoek. Van hen zijn 199 patiënten nog in leven. Op de schijf staan ook een aantal bestanden van rapportages waarin de voortgang van de experimentele behandeling van patiënten wordt beschreven. In deze bestanden staan persoonlijke gegevens zoals naam, geboortedatum, het type tumor en de voortgang van de experimentele behandeling.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De diefstal is pas recent aan het Antoni van Leeuwenhoek gemeld. Volgens het ziekenhuis mogen medewerkers patiëntengegevens op onbeveiligde informatiedragers niet meenemen. "Dat dit toch is gebeurd, betreuren we ten zeerste. De onderzoeker heeft gehandeld in strijd met de regels'', aldus het Antoni van Leeuwenhoek.

Een woordvoerster van het ziekenhuis laat weten dat het contract van de onderzoeker niet zal worden verlengd. "De persoon zal ons ziekenhuis zeer binnenkort verlaten''. Volgens het ziekenhuis heeft de diefstal geen invloed op de behandeling die patiënten ondergaan. "De kwaliteit van de behandeling is op geen enkele manier beïnvloed. Ook lopend wetenschappelijk onderzoek kan zonder consequenties doorgaan.''

De betrokken patiënten zijn donderdag geïnformeerd. Ook is de vermissing van de externe harde schijf gemeld bij de politie, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ).

'Onbestaanbaar en hoogst onverantwoordelijk'

De Patiëntenfederatie vreest dat het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis de beveiliging van patiëntgegevens niet op orde heeft. Dianda Veldman, directeur van de patiëntenorganisatie, noemt het "onbestaanbaar en hoogst onverantwoordelijk'' dat de gegevens van honderden kankerpatiënten op een onbeveiligde harde schijf gestolen zijn uit de kofferbak van de auto van een onderzoeker.
Volgens Veldman komen datalekken steeds vaker voor in de zorg. "Ik ben bang dat dit nog maar een topje van de ijsberg is. Zorginstellingen leren kennelijk niet van elkaars fouten'', stelt de directeur.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in