Overslaan en naar de inhoud gaan

Gamewinkelketen slachtoffer van ransomware-aanval

Gamewinkel Game Mania is getroffen door een ransomware-aanval. De aanval vond afgelopen maandagnacht al plaats, maar is vandaag pas naar buiten gebracht. Bij de aanval zijn persoonsgegevens gestolen, aldus het bedrijf. Het bedrijf heeft 21 winkels in België en 36 winkels in Nederland.
ransomware
© Shutterstock
Shutterstock

Game Mania werd op maandag omstreeks 03:00 uur getroffen door de aanval, aldus het bedrijf op zijn website. De daders kregen daarbij toegang tot een server met diverse bedrijfsinformatie, waaronder persoonsgegevens van klanten. Het gaat om algemene persoonsgegevens zoals namen, adressen, e-mailadressen en telefoonnummers. Het bedrijf benadrukt dat er geen wachtwoorden en betaalgegevens buit zijn gemaakt.

Zelf offline gehaald

Het bedrijf haalde na de ontdekking van het datalek onmiddelijk alle getroffen systemen offline. "We werken momenteel met een externe veiligheidsexpert om de situatie te onderzoeken en zo snel mogelijk te herstellen." Hoe de aanvallers binnen konden komen, meldt Game Mania niet. Ook zegt het bedrijf niet of er losgeld is betaald om de systemen te ontsleutelen. 

Het datalek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en bij de Belgische privacywaakhond. De aangehaalde externe partij voor ICT-security onderzoekt ook de infrastructuur en de bestaande veiligheidsprocedures van Game Mania. "Eens de situatie hersteld, zullen we de aanbevelingen van onze partner implementeren en gepaste maatregelen nemen om de cyberveiligheid van Game Mania verder te optimaliseren."

Klanten waarschuwen

De getroffen winkelketen waarschuwt op zijn site klanten dat hun buitgemaakte persoonsgegevens mogelijk worden verkocht. "Hierdoor bestaat het risico dat cybercriminelen contact met u opnemen via mail of sms met de vraag om geld of om uw wachtwoord te wijzigen. Lijkt een bericht verdacht, ga er niet op in maar meld dit bij de Fraudehelpdesk. Meer informatie om u tegen ‘phishing’ te beschermen vindt u via deze link."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in