Overslaan en naar de inhoud gaan

Cybersecurity-expert ontbreekt bij een derde van de bedrijven

Ondanks dat 95 procent van de CIO’s verwacht dat digitale dreigingen de komende drie jaar toenemen, heeft slechts 65 procent van de ondernemingen op dit moment een cybersecurity-expert. Dat blijkt uit onderzoek van Gartner onder 3160 CIO’s uit 98 landen.
Security
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

Cybersecurity blijft een hoofdpijndossier voor veel ondernemingen. Naast het feit dat er een blijvend tekort is aan beveiligingsexperts, blijken ook cybercriminelen een lastige opponent. Volgens Rob McMillan, onderzoeksdirecteur bij Gartner, komt dit door de adaptieve instelling van cybercriminelen. Ze zouden bereid zijn zich aan te passen aan veranderende omgevingen en weten zo succesvol te zijn in hun malafide werk.

'Cybercriminelen zijn pioniers'

“Eigenlijk zijn cybercriminelen een beetje digitale pioniers. Ze vinden nieuwe manieren om big data te onderscheppen en gebruiken webscale-technieken om aanvallen uit te voeren en gegevens te stelen”, aldus McMillan. “CIO’s kunnen hun werkgevers niet voor alles beschermen, dus moeten ze een goede balans vinden tussen het runnen van hun bedrijf en het beschermen van de onderneming.”

Van de ondervraagde CIO's geeft 35 procent aan dat hun organisatie wél al heeft geïnvesteerd in digitale veiligheid, en dat het deze investering ook al heeft uitgerold. Nog eens 35 procent geeft aan wel op de korte termijn te willen en gaan investeren in digitale veiligheid, of dat ze hier nu al actief mee te experimenteren. 

Risicogestuurde aanpak

Gartner verwacht dat 60 procent van de digitale budgetten van bedrijven in 2020 wordt gestoken in digitale veiligheid. “Een risicogestuurde aanpak is in dit geval noodzakelijk om het streefniveau van digitale veiligheid te behalen”, vervolgt McMillan. “Enkel het budget verhogen zorgt niet voor een verbeterde status van de digitale veiligheid. Investeringen moeten gestuurd worden door bedrijfsresultaten om ervoor te zorgen dat de juiste hoeveelheid geld wordt besteed aan de juiste zaken.”

Toch hebben de ondervraagde CIO’s IT-beveiliging niet hoog op hun agenda staan. Zij zien voornamelijk groei en marktaandeel als de belangrijkste zakelijke prioriteiten voor 2018. Groei brengt echter weer meer risico van digitale dreigingen met zich mee. Met deze groei komen namelijk vaak nieuwe netwerken en producten in zicht en daarmee dus ook weer nieuwe technologieën en kanalen om te ondersteunen.

Groei geeft ook gevaar

Dat uitdijen van de ICT-omgeving levert volgens Gartner problemen op. “Cybercriminelen zullen meer ondernemingen gaan treffen op meer verschillende manieren die moeilijk te voorzien zijn. Hoewel de verwachting van een gevaarlijkere digitale omgeving nauwelijks nieuws zal zijn voor de goed geïnformeerde CIO, zullen deze groeifactoren nieuwe aanvalsvectoren en nieuwe risico's introduceren die ze niet kennen", aldus de onderzoeksdirecteur van Gartner.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in