Overslaan en naar de inhoud gaan

Cryptomuntkaper ontdekt in Google's app store

Het is al eerder voorgekomen dat malafide apps langs de controle van Play-store uitbater Google zijn gekomen. Ditmaal is een wel heel baude app ontdekt in het door Google gecureerde app-aanbod voor Android. De zogeheten Clipper.C-app doet zich voor als legitieme app voor cryptovalutadienst MetaMask, maar past stiekem de wallet-adressen van gebruikers aan om hun Ethereum-tegoeden te stelen.
Google Play Store
© Google
Google

De diefstal van cryptovaluta Ethereum vindt plaats via het klembord van het Android-besturingssysteem. Dat is een veelgebruikt middel voor het invoeren van wallet-adressen, omdat die immers lang en complex zijn, merken de ontdekkers op in hun blogpost. De zogeheten Clipper-app monitort dat stukje geheugen op adressen voor cryptovaluta-wallets en wijzigt aangetroffen adressen van onwetende gebruikers dan stiekem in die van de dieven achter deze app.

Van Windows naar Android

Clipper is in andere vormen eerder al waargenomen op Windows en in schimmige Android app stores van derde partijen, bloggen de Eset-onderzoekers. De ontdekking nu op Google Play is een doorbraak voor cybercriminelen. Naast het stilletjes aanpassen van wallet-adressen in Androids klembord kan de nieuw ontdekte malafide app ook de inloggegevens voor Ethereum-accounts buitmaken.

"We hebben Android/Clipper.C opgemerkt kort nadat het was geïntroduceerd op de officiële Android-store, wat op 1 februari 2019 was", schrijven de security-onderzoekers van Eset. "We hebben de ontdekking gemeld aan het Google Play securityteam, die de app hebben verwijderd uit de store."

Sluw opgezette aanval

De makers van de malafide app hebben hun aanpak sluw opgezet: ze hebben niet alleen een cryptovalutadienst op de korrel genomen, zodat ze weten dat gebruikers plukbare slachtofffers zijn. Ze hebben ook een dienst gekozen die zelf nog geen mobiele app heeft. MetaMask biedt wel add-ons voor browsers zoals Chrome en Firefox. Eerder zijn al diverse kwaadaardige apps in de Google Play Store opgedoken die zich voordeden als MetaMask. "Zij phishten slechts voor gevoelige informatie met als doel om toegang te verkrijgen tot de cryptovalutategoeden van gebruikers."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in