Overslaan en naar de inhoud gaan

Crisisgame tegen ransomware in de maak voor leiders bij de Rijksoverheid

De rijksoverheid werkt aan een crisisgame waarmee leidinggevenden kunnen oefenen met ransomware-aanvallen. Dat meldt staatssecretaris Alexandra van Huffelen in een verzamelbrief Digitalisering waarin ze verschillende onderwerpen kort behandeld.

gamer
Intel

De crisisgame, die met het Centrum voor Informatiebeveiliging en Privacy (CIP) wordt ontwikkeld, moet op zoveel mogelijk plekken binnen de Rijksoverheid gespeeld worden. Het spelen van de serious game wordt gestimuleerd, geeft Van Huffelen aan. Ook wordt er bijgehouden hoe vaak het educatieve spel gespeeld wordt.

Cybercrisis simuleren

“Door het gebruik van hulpmiddelen zoals crisisgames verhogen rijksorganisaties hun weerbaarheid tegen ransomware”, zo schrijft Van Huffelen. Over de game worden in de brief verder geen details vrijgegeven.

Het CIP biedt standaard al een Awareness Serious Game die een cybercrisis simuleert: een security-incident waarbij de aanvaller de (vrijwel volledig digitale) organisatie heeft gehackt. Deze game is beschikbaar in een basisversie, een gemeenteversie, een waterschapversie en een tienerversie. De basisversie bestaat ook in een Engelstalige variant.

Stappenplannen voor ransomware

De overheid probeert al langer ambtenaren en bestuurders voor te bereiden op ransomware-aanvallen. Dat gebeurt met games, maar ook met stappenplannen. Het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) publiceerde in 2022 het Incidentresponsplan Ransomware. Hiermee kunnen organisaties zich voorbereiden op een ransomware-aanval.

In het document beschrijft het NCSC de incidentresponscyclus. Die bestaat uit de stappen: voorbereiding, identificatie, inperking, eliminatie, herstel en leerpunten. Per stap beschrijft het plan welke acties organisaties kunnen ondernemen om schade te voorkomen of te beperken.

Een eerdere versie van dit artikel is verschenen op iBestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in