Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna 22 miljoen voor Nederlands cybersecurity-onderzoek

Cybersecurity is één van de zeven onderzoeksgebieden waar het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen (OCW) een totaalbedrag van 160 miljoen euro in steekt. In het kader van het programma Zwaartekracht kunnen topwetenschappers die zich verenigen in consortia de komende tien jaar baanbrekend onderzoek doen.

Deze financiering vanuit demissionair OCW-minister Dijkgraaf zorgt volgens de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor bevordering van vernieuwing, excellentie en internationale positionering van het Nederlandse onderzoek. NWO heeft het selectieproces voor Zwaartekracht uitgevoerd, waarmee de 160 miljoen euro is verdeeld over zeven consortia van verenigde wetenschappers.

Meer dan gebrek aan onderwijs en budget

Daaronder bevindt zich dus ook een onderzoeksgroep die zich richt op cybersecurity. De projectinformatie stelt dat cybersecurity vaak wordt afgeschilderd als een onderwijsprobleem of een gebrek aan middelen. Daarbij wordt dan de schuld voor securityproblemen geschoven op gebruikers, systeembeheerders of budgethouders die de mogelijkheden voor systeembeheer beperken. Maar, zo stipt de onderzoeksgroep aan, er blijven veel moeilijke problemen onopgelost.

Het oplossen daarvan vereist gecoördineerd wetenschappelijk onderzoek, waarvoor nu bijna 22 miljoen (21.568.160) euro wordt toegekend. Het 'Challenges in Cyber Security'-project brengt toponderzoekers samen uit de hoek van de harde wetenschap op het cybersecurityterrein om deze moeilijke open problemen op te lossen, aldus de projectinformatie bij de NWO.

TU/e, Radboud, VU, UvA

Prof.dr. Tanja Lange van de Eindhoven University of Technology (TU/e) is hoofdaanvrager bij dit onderzoeksproject voor cybersecurity. Zij heeft als mede-aanvragers prof.dr. Lejla Batina van de Radboud University (RU), prof.dr.ir. Herbert Bos van de Vrije Universiteit (VU), prof.dr. Marten van Dijk van VU, en prof.dr. Christian Schaffner van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in