Overslaan en naar de inhoud gaan

CBS: Smartphones minder beveiligd dan computers

De gebruikers van smartphones hebben de beveiliging van hun device minder hoog op de agenda staan dan de gebruikers van computers. Een kwart van de gebruikers van smartphones heeft zelfs geen enkele vorm van beveiligingssoftware geïnstalleerd op hun apparaat, terwijl dit aantal bij computergebruikers op 4% ligt. Dat blijkt uit de Cybersecuritymonitor 2018 van het CBS.
beveiliging

Uit het rapport blijkt ook dat naast het feit dat een kwart van de smartphonegebruikers zegt niet voorzien te zijn van een antivirusprogramma of firewall op hun device, er ook een groep van 24% is die naar eigen zeggen totaal niet op de hoogte is van de staat van de beveiliging op hun smartphone. Bij de computeraars ligt dit percentage op slechts 7%.

Het gaat hier vooral om jongeren en ouderen: van de ondervraagden wisten vooral de 12- tot 25-jarigen en personen van 65 jaar en ouder niet of hun computer en/of mobiele telefoon is voorzien van een beveiliging.

Het gaat hierbij vaker om vrouwen dan om mannen: 31% van de vrouwen wist niet of hun device was beveiligd, tegenover 17% van de mannen. Ook is van de mensen die niet op de hoogte zeggen te zijn niet bekend of hun devices nu zijn voorzien van securitysoftware of niet, ze hebben het in ieder geval niet zelf op hun apparaten geïnstalleerd.

Vertrouwen

Van de smartphones die wél zijn voorzien van antivirussoftware, draait meer dan de helft nog op de software die is inbegrepen in het besturingssysteem of automatisch is geïnstalleerd. Van de totale groep ondervraagde smartphonegebruikers is dit aantal 30%. Dit ligt in lijn met de computergebruikers; van deze groep vertrouwt 35% op de software zoals die automatisch of vooraf is geïnstalleerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in