Overslaan en naar de inhoud gaan

'Britse Royal Mail getroffen door Russische ransomware-aanval'

Het cyberincident bij de Britse Royal Mail zou een ransomware-aanval zijn met de ransomware Lockbit. Dat stelt een bron die dicht bij het onderzoek naar de aanval staat aan de BBC. Als gevolg van de aanval kan het postbedrijf voorlopig geen post en pakketten naar andere landen sturen.
ransomware
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Royal Mail is één van de grootste postbedrijven ter wereld. Via pakketdochter GLS is het bedrijf ook in Nederland actief. Het postbedrijf waarschuwt klanten al sinds woensdag over verstoringen als gevolg van een cyberincident, maar vertelt daarbij niet wat dat incident dan precies inhoudt.

Een bron van de BBC weet dus te melden dat het gaat om een ransomware-aanval met Lockbit, dat volgens computerexperts door een bende gelieerd aan Rusland is gemaakt. Zowel Bleeping Computer als de BBC zeggen de losgeldbrief te hebben ingezien. Daarin staat dat alle data gestolen en versleuteld is en dat als het losgeld niet betaald wordt, alle data op een Tor-website geplaatst wordt. Om hoeveel geld er gevraagd wordt, is niet bekend. 

Diverse bronnen die dicht bij het onderzoek staan zeggen echter dat er workarounds zijn om het systeem weer werkend te krijgen, zonder dat er losgeld betaald hoeft te worden. 

Lockbit-bende ontkent

Een woordvoerder van Royal Mail wil tegenover de BBC niet zeggen of het inderdaad om een ransomware-aanval gaat. Wel zegt de woordvoerder dat er hard gewerkt wordt om het probleem op te lossen.

Opvallend is dat de Lockbit-bende tegenover Bleeping Computer ook ontkent dat het achter het incident zit. De Amerikaanse techwebsite heeft contact opgenomen met LockBitSupport, wat een vertegenwoordiger is van Lockbit. LockBitSupport stelt dat niet zij, maar een andere partij Royal Mail heeft aangevallen met een uitgelekte ransomwarebuilder van Lockbit. In de losgeldbrief zou echter wel gelinkt worden naar de Lockbit Tor-website. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in