Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorbereiden op NIS2 kan makkelijker met Quickscan van de Rijksoverheid

De Nederlandse overheid stelt nu een quickscan-tool ter beschikking waarmee organisaties zich kunnen voorbereiden op NIS2 (Network and Information Systems Security Directive). Die Europese richtlijn voor cybersecurity is met ingang van oktober dit jaar van kracht, hoewel implementatie in Nederlandse wetgeving onlangs vertraging heeft opgelopen.

securityscan
Pixabay License/CC0

De Rijksoverheid presenteert vandaag zijn Quickscan NIS2 als een hulpmiddel voor organisaties die willen weten hoe zij zich kunnen voorbereiden op de nieuwe Europese richtlijn NIS2. Daarbij wijst de overheid erop dat het voor het functioneren van de maatschappij en de economie cruciaal is dat organisaties aandacht besteden aan toenemende cyberdreigingen.

Tijd en aandacht nodig

De NIS2-richtlijn vereist dan ook van organisaties die ‘belangrijk’ en ‘essentieel’ worden geacht dat zij diverse maatregelen op het gebied van cyberveiligheid nemen. "Omdat deze maatregelen meestal de nodige tijd en aandacht vragen, adviseert de Rijksoverheid organisaties om niet af te wachten totdat er wetgeving is, maar nu alvast voorbereidingen te treffen", luidt de dringende oproep.

De Quickscan NIS2 laat organisaties 40 ja/nee-vragen inzicht beantwoorden en geeft op basis daarvan inzicht in hoe het is gesteld met hun cyberveiligheid. "De scan is met name bedoeld voor ICT- en cybersecurityspecialisten en -verantwoordelijken binnen organisaties", legt het Rijk uit. Na het invullen van de quickscan krijgen mensen een score per thema te zien.

Technische en organisatorische tips

Naast alleen de uitslag en scores geeft de quickscan ook handelingsperspectief. Per thema worden namelijk technische of organisatorische maatregelen aangereikt die organisaties kunnen nemen. Deze maatregelen dragen bij aan een goede voorbereiding op de NIS2, aldus de overheid.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in