Overslaan en naar de inhoud gaan

Backdoors aangetroffen in systemen HvA en UvA

De hackers die de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Hogeschool van Amsterdam (HvA) aanvielen, hebben toegang gekregen tot versleutelde wachtwoorden. Volgens de onderwijsinstituten kunnen de hackers daar ondanks de versleuteling misbruik van maken. Wat voor aanval er precies is uitgevoerd op de organisaties, is nog altijd onbekend, maar volgens een woordvoerder zijn er wel backdoors in de systemen gevonden.
hack
© Shutterstock
Shutterstock

De gevonden backdoors zijn inmiddels verwijderd, vertelt een woordvoerder van de onderwijsinstituten na vragen van AG Connect. De systemen van de UvA en HvA worden nog onderzocht. Het is namelijk nog niet duidelijk waar die achterdeurtjes precies voor gebruikt zijn, stelt de woordvoerder. Of ze gebruikt zijn om bijvoorbeeld ransomware binnen te smokkelen, is dus nog onduidelijk. In de FAQ meldt de UvA in ieder geval dat er (nog) geen losgeldeis is binnengekomen.

Wachtwoorden gestolen

Wel is nu duidelijk dat de hackers beschikking hebben over versleutelde wachtwoorden, meldt de UvA in een update. Hoewel de wachtwoorden versleuteld zijn, zou een hacker er toch misbruik van kunnen maken, meent het onderwijsinstituut. "Daarom vragen we alle studenten en medewerkers om uit voorzorg het wachtwoord te wijzigen."

Mocht een wachtwoord ook voor andere accounts gebruikt worden, dan vragen de UvA en HvA om ook het wachtwoord van die accounts te wijzigen. Studenten en medewerkers ontvangen nog een mail met instructies over het wijzigen van de inloggegevens. 

Vorige week waarschuwden de UvA en HvA ook voor phishingmails. Cybercriminelen proberen de huidige situatie te misbruiken door neppe mails te versturen, die van de onderwijsinstituten af lijken te komen. In die mails wordt gevraagd om het account te controleren of te wijzigen. Uit de FAQ blijkt dat medewerkers en studenten hier nog altijd extra alert op moeten zijn. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in