Beheer

Security
Phishing

Gehackt UvA en HvA waarschuwen voor phishingmails

Nieuwe groep aanvallers probeert situatie te misbruiken.

19 februari 2021

Nieuwe groep aanvallers probeert situatie te misbruiken.

Cybercriminelen sturen phishingmails naar studenten en werknemers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Daarvoor waarschuwen de opleidingsinstituten. Ontvangers van de mail worden gevraagd hun account te controleren of te wijzigen.

De mails in kwestie lijken van de UvA of HvA af te komen, maar in werkelijkheid zijn ze door criminelen verstuurd, schrijft de UvA op haar website. Op die manier proberen de aanvallers gegevens van studenten en werknemers afhandig te maken. De UvA vraagt studenten en medewerkers extra alert te zijn.

Hack

De UvA en HvA werden eerder deze week het slachtoffer van een cyberaanval. Onbekende derden kregen toegang tot de gezamenlijke ICT-omgeving van de twee instituten. Om wat voor aanval het precies gaat en hoe de hackers binnen wisten te komen, is niet bekendgemaakt. 

Als gevolg van de hack zijn sommige systemen niet beschikbaar. Andere systemen worden nog proactief uitgezet. Op die manier moet de impact op het onderwijs en onderzoek zoveel mogelijk beperkt worden. Faculteitsleden en studenten hoeven volgens de UvA en HvA geen backup te maken van hun documenten. "We hebben al offline backups. Nu backups maken verstoort ons onderzoek en de algemene beschikbaarheid van onze systemen."

De UvA benadrukt dat de phishingmails door andere aanvallers verstuurd worden dan degene die achter de hack van eerder deze week zitten. De criminelen die de mails versturen proberen vooral misbruik te maken van de situatie die ontstaan is. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.