Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal wekelijkse cyberaanvallen met 40% toegenomen in Nederland

Het gemiddeld aantal cyberaanvallen dat wekelijks plaatsvindt, is in het tweede kwartaal van dit jaar flink toegenomen. Volgens onderzoek van Check Point Research nam dit wereldwijd met 32% toe in vergelijking met het tweede kwartaal van 2021. In Nederland ligt de stijging nog hoger, namelijk op 40%.
hack
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Wereldwijd vonden in het tweede kwartaal van dit jaar wekelijks gemiddeld 1.200 aanvallen plaats per organisatie. Opvallend is dat het gemiddelde aantal in westerse gebieden iets lager ligt: in Europa gaat het wekelijks om 963 aanvallen per organisatie en in Noord-Amerika om 854. In Afrika, Azië en Latijns-Amerika ligt het gemiddelde juist veel hoger, namelijk op respectievelijk 1.758, 1.684 en 1.602 wekelijkse aanvallen per organisatie.

Vooral onderwijs hard getroffen

Ook zijn er flinke verschillen tussen sectoren. De sector onderwijs wordt wereldwijd het meeste aangevallen, met gemiddeld 2.300 aanvallen per organisatie per week. Daar is ook nog sprake van een flinke stijging ten opzichte van een jaar eerder, namelijk van 53%.

Op de tweede plek staat de sector overheid/militair, met gemiddeld 1.620 aanvallen per organisatie per week, een stijging van 44% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021. In de top vijf staan verder ISP/MSP (1.397), de gezondheidszorg (1.342) en communicatie (1.340). Hardwarevendoren worden wereldwijd juist het minste aangevallen, met gemiddeld 426 aanvallen per organisatie per week. 

Minder ransomware in Europa

Veel aanvallen bevatten tegenwoordig ransomware, en daar is dan ook een flinke stijging in te zien. Gemiddeld wordt wekelijks 1 op de 40 organisaties wereldwijd getroffen door ransomware, 59% meer dan in 2021. Volgens Zahier Madhar, security engineer expert bij Check Point Software in Nederland, heeft dat meerdere oorzaken. "Hackers maken gebruik van het aanvalsoppervlak dat is vergroot door de toename van werken en leren op afstand. De oorlog tussen Oekraïne en Rusland draagt ook bij aan de trend, doordat geopolitieke spanningen hackers inspireren om partij te kiezen."

Opvallend is wel dat het aantal ransomware-aanvallen in Europa in het tweede kwartaal van dit jaar juist ietsje afnam. Gemiddeld werd hier 1 op de 66 organisaties wekelijks door ransomware getroffen, 1% minder dan vorig jaar. In Afrika (+21%), Australië en Nieuw-Zeeland (+18%) en Latijns-Amerika (+43%) nam dit aantal juist flink toe. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in