Overslaan en naar de inhoud gaan

45% van Nederlandse bedrijven slachtoffer van cyberaanvallen

ABN Amro ziet een sterke stijging in het aantal bedrijven dat te maken heeft gehad met een cyberaanval. Dat wordt duidelijk uit onderzoek van de bank onder 233 bedrijven.
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

Het percentage bedrijven dat te maken heeft gehad met cybercriminaliteit is gegroeid. Vorig jaar was dit nog 29% van alle ondervraagden, dit jaar is het 45%. De onderzoekers beschrijven dat er een steeds groter ‘aanvalsoppervlak’ is door verregaande digitalisering.

Ook heeft de stijging te maken met professionalisering van cybercriminelen. De geopolitieke spanningen komen daar bovenop: zo leidt de oorlog tussen Rusland en Oekraïne ook voor Nederlandse ondernemingen tot een verhoogd cyberrisico.

Toename na oorlog

“Bovenop de structurele toename in cyberaanvallen zagen we in de aanloop naar de escalatie van het conflict een duidelijke piek. Dit was nog voordat het grote publiek via het nieuws hoorde welke kant het in Oekraïne op zou gaan”, zegt Bastiaan van Nunen, Managing Director bij cyberbeveiligingsbedrijf MMOX.

Uit het onderzoek van ABN AMRO blijkt dat met name grotere bedrijven opvallend vaak met cyberaanvallen te maken hebben 63% van de respondenten uit deze categorie – gedefinieerd als bedrijven met een jaarlijkse omzet hoger dan tien miljoen euro – kreeg al eens te maken met cybercriminaliteit, waarvan 22% in het afgelopen jaar.

Voor kleinere bedrijven geldt ook een toename van cybercriminaliteit. Volgens de meting in februari 2022 ligt het percentage zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) dat ervaring heeft met cyberaanvallen op 32%. Dit bedroeg in april 2021 nog 13%.

Pakkans 

“Een groep cybercriminelen zal liever een paar honderd kleine bedrijven aanvallen met een kleinere opbrengst en een kleinere pakkans dan een handvol grote bedrijven die al in een verhoogde staat van alertheid zijn”, zegt Van Nunen. Achterover leunen is er volgens hem in ieder geval niet bij: “Het zou naïef zijn om te denken dat cyberaanvallen zzp’ers niet zouden raken. Dat dacht men een jaar geleden ook over het midden- en kleinbedrijf.”  

De onderzoekers lichten het ‘gegroeide aanvalsoppervlak’ verder toe. “Wanneer een bedrijf te maken krijgt met een cyberaanval, is dit vaak geen geïsoleerd evenement. Zo kunnen aanvallen op grotere bedrijven verstrekkende gevolgen hebben voor kleinere partijen. Dit is zeker het geval op het moment dat grote technologieaanbieders het doelwit worden.” Als voorbeeld wordt het beveiligingslek in mailprogramma Microsoft Exchange genoemd, waarbij zeker 1.200 Nederlandse mailservers werden gekraakt.

Professionelere hackers

Dat hackers steeds professioneler worden merken de onderzoekers ook. “Op het moment dat cybercriminelen een bedrijf in het vizier hebben voor een ransomware-aanval, maken ze gerust een rekensom om vast te stellen wat het beste bedrag is om aan een partij te vragen. Wat kost het per dag als de operatie stil komt te liggen van een bedrijf met een omzet van acht miljoen? Wat is de ondernemer dus bereid te betalen?” De hackers zijn al lang geen ‘script kiddies’ meer die bij hun moeder in de kelder zitten te coderen."

De vaardigheden van cybercriminelen ontwikkelen zich in lijn met de technologische ontwikkelingen. “Telefoons en laptops evolueren constant in termen van veiligheid. Waar voorheen een virus een bedrijf gemakkelijk op zijn grondvesten kon laten trillen, is daar tegenwoordig veel grover geschut voor nodig. Aanvallers kunnen niet achterblijven, die moeten blijven innoveren om schade aan te kunnen richten.”

Het gehele rapport van ABN Amro is hier te vinden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in