Overslaan en naar de inhoud gaan

'30.000 scheepscontainers vast in havens Australië door cyberaanval'

Tienduizenden vrachtcontainers stapelen zich op in havens in Australië, nadat havenexploitant DP World vrijdag is getroffen door een cyberaanval. Dat meldt zakenkrant Australian Financial Review zondag. Het is voor vrachtwagens onmogelijk de terminals in te rijden om hun zendingen op te halen of af te zetten omdat de systemen offline zijn, aldus de krant. Tegelijkertijd kunnen schepen nog wel containers laden en lossen.

scheepscontainers
Pixabay (mrcolo)

Door de cyberaanval is DP World vrijdag gedwongen de internetverbinding in de havens van Sydney, Brisbane, Melbourne en Fremantle te verbreken. Met die noodmaatregel is een einde gemaakt aan de ongeautoriseerde toegang tot het netwerk van de havens. Maar aan de andere kant heeft die beslissing er ook voor gezorgd dat de eigen systemen, kritiek voor het draaien van de havenlogistiek, niet langer functioneerden.

40% van goederenstromen

DP World laat zondag weten "aanzienlijke vooruitgang" te hebben geboekt bij het herstellen van systemen en vrachtactiviteiten, al zouden de onderbrekingen nog wel enkele dagen duren. Zakenkrant AFR meldt verder dat DP World nog geen eis voor losgeld heeft ontvangen. Ook weet de havenexploitant niet uit welke hoek de cyberaanval komt, of waar de hackers vandaan komen.

Volgens de Australische minister van Binnenlandse Zaken Clare O'Neil zijn de door de cyberaanval getroffen havens goed voor 40% van de goederenstromen van en naar het land. Dat meldt zij op social network X, voorheen Twitter. "Dit incident herinnert ons aan het ernstige risico dat cyberaanvallen vormen voor ons land en de vitale infrastructuur waar we allemaal op vertrouwen", aldus de minister.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in