Overslaan en naar de inhoud gaan

Startupondernemers aan kabinet: pas belastingregels voor aandelen aan

Nederland wil een sterker ecosysteem voor startups en scale-ups opbouwen. Maar om dat te bereiken, moet er echt wat aangepast worden aan de regels over aandelen, vinden techondernemers. Maar liefst 280 techondernemers roepen het demissionair kabinet in een open brief op hier snel stappen in te zetten.

startup
startup
Shutterstock.com

Heel veel gaat al goed in het Nederlandse startuplandschap, constateerden verschillende startups het afgelopen jaar in gesprek met AG Connect. Maar er zijn absoluut nog verbeterpunten. Meest gehoord: Nederlandse investeerders zijn erg conservatief en terughoudend, en er moet echt wat gebeuren aan de regels rondom aandelen.

Over dat laatste punt trekken 280 techondernemers – waaronder de oprichters van mollie, bunq, MessageBird en Picnic – nu aan de bel bij demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat en demissionair staatssecretaris van Rij van Financiën. In een open brief roepen zij het demissionair kabinet op om regels rondom aandelen aan te passen, zodat startups hier beter kunnen groeien.

Hoge belasting

Die aandelen worden bijvoorbeeld ingezet om op de arbeidsmarkt te kunnen concurreren met veel grotere bedrijven. Een jong, nog relatief klein bedrijf kan vaak immers niet hetzelfde salaris bieden als een gigant als Philips. Maar het kan wél aandelen bieden, die over een aantal jaar misschien wel heel veel waard zijn. Daarmee kan een lager salaris toch wat gecompenseerd worden. “Vooral jongere werknemers zijn hier erg in geïnteresseerd”, ziet Merel Boers. Zij is één van de oprichters van Nicolab en één van de techondernemers die de brief ondertekende. “Zij willen het gevoel hebben dat ze bijdragen aan het bedrijf.”

Maar over die aandelen betaal je in Nederland enorm veel belasting, weet Frederik Mijnhardt, oprichter van Secfi en ook ondertekenaar van de brief. “Het tarief van een aandeel wordt in Nederland net zo hoog belast als het salaris. Als je in de hoogste schaal zit, is dat dus 49,5%”, legt hij uit. “Maar dat voelt natuurlijk heel erg raar. Je moet eerst een aandeel kopen, waar je voor betaalt. Dat levert later misschien geld op, maar heel vaak levert het je ook niets op. Mocht het je wat opleveren, dan moet je daar ook nog 49,5% belasting over betalen." Volgens Mijnhardt is dat in andere landen beter geregeld: “In de Verenigde Staten valt dat bijvoorbeeld in box 3 of 2, waardoor de tarieven lager zijn. Er zit immers meer risico aan een salaris. Maar in Nederland valt dit nog steeds in box 1.”

Het is voor werknemers in Nederland dus een stuk minder aantrekkelijk om aandelen te krijgen, waardoor veel mensen de optie afslaan. “En dan kijken ze puur en alleen naar de salarissen. Op dat gebied kunnen wij niet concurreren met de grote bedrijven”, constateert Broers. “Veel talent gaat daardoor niet bij ons aan de slag.” Dergelijke werknemers besluiten dan toch voor een groter bedrijf te gaan werken, of zelfs om naar het buitenland te vertrekken, waar aandelen krijgen wel aantrekkelijker is.

De techondernemers roepen het demissionair kabinet daarom op om de regels te wijzigen, zodat het belastingtarief voor aandelen meer overeenkomt met dat in het Verenigd Koninkrijk of Zweden.

Betalen voor winst op papier

De techondernemers zien daarnaast een probleem in de aankomende aanwasbelasting. Volgens deze plannen wordt vanaf 2025 belasting geheven over het werkelijke rendement in box 3. In het verleden moesten bijvoorbeeld spaarders meer belasting betalen over hun spaargeld dan dat ze aan rendement ontvingen. Na een rechtszaak hierover worden nu de regels aangepast, die ook gelden voor de waarde van aandelen.

“Er wordt dan elk jaar gekeken hoeveel een aandeel gestegen is in waarde. Daar moet je dan belasting over gaan betalen. Is het niets gestegen, dan hoef je dus ook niets te betalen”, legt Mijnhardt uit. “Op papier klinkt dat logisch. Maar het probleem is dat aandelen alleen op papier in waarde stijgen. Wil je die waarde krijgen, dan moet je het aandeel verkopen. Dat kan alleen niet zomaar in een niet beursgenoteerd bedrijf” Werknemers met aandelen in deze bedrijven zouden dus belasting gaan betalen over geld wat ze niet daadwerkelijk op hun bankrekening gestort krijgen, vrezen de ondernemers. “Dit maakt het probleem om talent aan te trekken alleen maar groter in plaats van kleiner” Stelt Mijnhardt.

De techondernemers roepen het demissionair kabinet daarom op om de regels zo in te steken dat er alleen belasting over de aandelen betaald hoeft te worden op het moment dat deze verkocht worden en de persoon in kwestie het geld dus daadwerkelijk in handen krijgt.

Hoe ervaren techstartups het Nederlandse ondernemersklimaat?

AG Connect gaat in 2023 met diverse Nederlandse techstartups in gesprek over hij zij het ondernemersklimaat hier ervaren. Wat gaat heel goed en wat moet Nederland nog verbeteren om techstartups hier te laten floreren? Je leest het in ons dossier Startups. 

Waarom nu?

Dat de oproep nu komt – nu er in november verkiezingen zijn en er dus ook een nieuw kabinet aankomt – is opvallend. Maar volgens Mijnhardt en Broers is het een weloverwogen beslissing. “Dit is iets wat al heel lang loopt en waar we ons als groep best lang hard voor hebben gemaakt. Er zijn nu stappen gezet, er is progressie geboekt. Het zou ontzettend zonde zijn als we straks een nieuw kabinet hebben en weer vanaf nul moeten beginnen”, verklaart Broers.

Bovendien komen er in januari voorstellen over de nieuwe regels. “Het heeft 2,5 jaar gekost om deze groep mensen mee te nemen in de. Met de val van het kabinet lopen we het risico dat er grote vertraging oploopt in dit dossier, dit terwijl de noodzaak tot verbetering acuut is. Dus als we nu niets zeggen, dan ligt er in januari een nieuw voorstel en heeft niemand aan deze problemen gedacht. Voor je dat dan weer opgelost krijgt, ben je weer twee jaar verder”, sluit Mijnhardt af.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in