Overslaan en naar de inhoud gaan

'Outsourcing leidt tot braindrain overheid'

Outsourcing heeft geleid tot een braindrain binnen overheden. Dat stelt Franc Weerwind, burgemeester van Almere deze morgen op het congres Smart Cities 2.0 dat momenteel in Zeist wordt gehouden.
Franc Weerwind
© Almere
Almere

Weerwind, die het congres opende, stelde dat binnen veel gemeenten de kennis en kunde ontbreekt om IT-projecten tot een goed einde brengen. “We beschikken vaak ook niet meer over de kennis en kunde om de resultaten van een IT-project op waarde te schatten en in te zetten voor waardecreatie.” Dat maakt het moeilijk of zelfs onmogelijk om ontwikkelingen op het vlak van smart cities op niveau ‘aan te vliegen’.

Oorzaak van deze braindrain is het grootschalig outsourcen van IT naar externe dienstverleners. Het gevolg daarvan is dat externe partijen de regie hebben over projecten, beschikken over de data die in een project worden verwerkt en voor een belangrijk deel bepalen hoe die data wordt hergebruikt.

Het gaat zeker ook om mislukkingen

Weerwind, die ook voorzitter van de VNG-commissie Dienstverlening en Informatiebeleid is, pleit daarom voor een gezamenlijk kennisinstituut op het vlak van smart cities, waar gemeenten ervaring kunnen delen. Hij benadrukt daarbij dat het niet alleen om succesverhalen gaat maar zeker ook om mislukkingen. “Want juist van die fouten kunnen we leren.”

Weerwind plaats daarom vraagtekens bij de houding van controlerende organen als de Tweede Kamer die bij elk falend IT-project in het geweer komen. “Er zou meer oog moeten zijn voor het leereffect van een IT-project dat over het budget gaat.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in