Overslaan en naar de inhoud gaan

MIVD wil meer zeggenschap bij Fox-IT

De Nederlandse overheid probeert een dikkere vinger in de de pap te krijgen bij zijn externe IT-beveiligingsdiernstverlener Fox-IT. Als Fox-IT niet akkoord gaat, kan het de overheid als klant kwijtraken.
MI6

Dat meldt het NRC op basis van documenten die het via een WOB-procedure in handen kreeg. De overheid zou zeggenschap willen bij besluiten en benoemingen bij het belangrijke bedrijfsonderdeel Fox Crypto. Ook wil de overheid het recht om bij verkoopplannen als eerste aan bod te kunnen komen. In een van de stukken die NRC in handen kreeg laat directeur Onno Eichelsheim van de militaire inlichtingendienst MIVD aan Fox-IT weten dat alle lopende en nog te gunnen overheidsopdrachten moeten worden ondergebracht bij dochterbedrijf Fox Crypto en dat dat bedrijf niet zonder voorafgaande toestemming van de Minister van Defensie mag worden verkocht, fuseren, splitsen of ontbonden worden. 

Britse geheime dienst

Het issue zou bij de overheid op de agenda zijn beland door de recente overname van Fox-IT door de Britse NCC Group, eind 2015. Die overname zou het bedrijf mogelijk in de invloedssfeer van buitenlandse geheime diensten – zoals de bijvoorbeeld de Briste MI6 – doen belanden. Fox-IT liet bij monde van directeur/oprichter Ronald Prins weten in beginsel mee te werken aan de plannen van MIVD, maar dat er nog geen definitief akkoord is.

Hoogleraar Computerbeveiliging Bart Jacobs van de Radboud Universiteit reageert kritisch op vragen van het NRC: "Als de Britse geheime dienst echt bij gevoelige informatie wil komen, zal ze lak hebben aan zulke procedurele scheidingen.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in