Overslaan en naar de inhoud gaan

IT zegt sorry

De experience economy is in volle gang: alles draait om de ervaring en in steeds meer gevallen is deze ervaring het product. Dit vraagt om een andere manier van werken van IT. Te lang was de IT’er degene die hindernissen opwierp voor innovatie, terwijl technologie altijd dienstbaar moet zijn aan de gebruikerservaring.
Sorry
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Een belangrijke reden voor de kloof tussen wat er gevraagd wordt van de IT-afdeling en wat er geleverd wordt, is te vinden in hoe IT van oudsher werkt. In het verleden werd technologie namelijk vooral geïmplementeerd omdat "IT het nodig vond" en niet omdat gebruikers erom vroegen.

Manier van werken herzien

In werkelijkheid hadden ze misschien iets nodig of wilden ze iets, maar omdat IT zelden contact had met de eindgebruikers werden werknemers opgezadeld met tools en applicaties die niet in hun behoeften voorzagen of niet pasten bij de manier waarop ze werkten. Het is dan moeilijk een geweldige klantervaring te bieden. De medewerker- en klantervaring zijn namelijk twee kanten van dezelfde medaille. Het creëren van een goede IT-ervaring betekent dus een herziening van de manier waarop IT-diensten worden gestructureerd, geleverd en gemeten.

Met mensgerichte IT Service Management (ITSM) staat technologie in dienst van mensen - en niet andersom. Het verbeteren van de gebruikerservaring en het verminderen van ongemak voor klanten en gebruikers staat centraal. Neem bijvoorbeeld IT change management. Van oudsher een traag en moeizaam proces. Door repetitieve, foutgevoelige taken te automatiseren, kan sneller en efficiënter gewerkt worden.

Maar het allergrootste voordeel is dat het een betere ervaring oplevert. Een ervaring die het resultaat is van gesprekken tussen IT-leiders en gebruikers die niet alleen dagelijks met deze processen te maken hebben, maar ook goed nadenken over de manier waarop gebruikers samenwerken tijdens een proces.

Vertrouwen

Want het toepassen van mensgerichte ITSM gaat eigenlijk niet over technologie. Het is veel meer een gesprek over hoe mensen werken, waarbij ITSM-technologie wordt gebruikt om risico's te beperken en de betrokkenheid van de klantenservice te vergroten.  

Er is één belangrijke voorwaarde voor het succes van mensgerichte ITSM. Het hangt allemaal af van het vertrouwen dat de business heeft in IT om noodzakelijke veranderingen door te voeren. Op dit moment is dat vertrouwen vaak ver te zoeken. En daarom zeg ik: "Mea culpa".

In het verleden was IT te snel geneigd om innovatie in de kiem te smoren of gewoon ‘nee’ te zeggen. Daarmee hebben we barrières opgeworpen om met de business samen te werken. En als gevolg daarvan gingen HR, marketing en andere afdelingen IT uit de weg. In plaats daarvan gingen ze hun eigen gang via shadow IT en zonder een strategisch, bedrijfsbreed plan.

Nu IT-teams niet langer IT-winkels zijn, moeten ze enablers en betrouwbare adviseurs worden voor de business. Dat begint met luisteren naar eindgebruikers. En eindgebruikers zijn geen computers, maar mensen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in