Overslaan en naar de inhoud gaan

Hou regievoering in eigen hand

Kleine bedrijven (tot een 20- of 30-tal medewerkers) beheren de IT vaak zelf. Een werknemer doet het beheer er een beetje bij, zonder IT-vooropleiding, en valt ad-hoc of periodiek terug op een extern IT-bedrijf dat wordt ingehuurd voor specialistische beheertaken.
iMac, mensen, dashboard, team, data analyse
© Logpoint
Logpoint

Bij nog kleinere bedrijven is er misschien niemand die zich echt met IT bezig houdt, bij problemen wordt een kennis of 'zoon van' gebeld die er verstand van heeft, of de helpdesk van een gebruikte applicatie. Dat is riskant. Hoe kun je als bedrijf zonder IT’er de richting bepalen voor de toekomst, de beveiliging en privacy op orde houden én de continuïteit van de IT-middelen waarborgen?

IT is belangrijker dan ooit. Door het steeds vaker werken in de cloud, is IT voor het MKB bovendien veel ingewikkelder geworden. Alleen: de cloud zou het ons toch juist gemakkelijker maken? Ga je bijvoorbeeld met Microsoft 365 werken, dan moet die momenteel lastige cloud-omgeving toch beheerd worden. Heb je daarbij nog eigen applicaties nodig die on-premise (moeten) draaien, dan zorgt de hybride infrastructuur voor nog eens extra uitdagingen.

Outsourcen ontslaat je niet van organiseren van regievoering. De regievoerder kent het bedrijf, de cultuur, het beleid en de ongeschreven regels als beste.

Outsourcen van beheer is de oplossing: je haalt met de juiste partner brede ICT-kennis in huis. De partner weet alles af van beveiliging, on-premise oplossingen, cloud-oplossingen en telefonie. De partner geeft je adviezen, denkt mee over de toekomst én levert handjes en misschien zelfs apparatuur en licenties.

Of je nu vijf of vijftig werknemers hebt: outsourcen ontslaat je niet van het organiseren van regievoering. Zorg altijd dat je een werknemer hebt met veel ICT-affiniteit, liefst iemand die besluiten mag nemen en in de top van de organisatie zit, die in staat is de adviezen en keuzes van de partner te beoordelen en te sturen. Daarnaast moet hij beoordelen of de kosten en gebruikte uren voor outsourcen in lijn zijn met het behaalde resultaten.

Met andere woorden: kritisch kijken of de beoogde service levels worden gehaald. Deze persoon is tevens intermediair tussen de IT-partner en andere leveranciers, van bijvoorbeeld gespecialiseerde branche-gerichte pakketten. De regievoerder kent het bedrijf, de cultuur, het beleid en de ongeschreven regels als de beste. En dat laat je niet over aan een externe partner.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (oktober 2021). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan op de inhoudsopgave.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in