Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo kunnen innovatieve ecosystemen sterker worden

Als techbedrijven willen overleven, moeten ze samenwerking zoeken binnen ecosystemen. En die moeten voortdurend innoveren, meebewegen en veerkrachtig zijn. Hoogleraar Innovatie van technologie-gedreven ecosystemen Petra de Weerd-Nederhof spreekt die noodzaak uit in haar oratie.
ecosysteem
© Shutterstock
Shutterstock

Tijdens een pandemie, oorlog of energiecrisis kunnen bedrijven in de modus 'afwachten en uitzitten' raken, maar volgens De Weerd-Nederhof, verbonden aan de Open Universiteit, moeten ze dat vooral niet doen. “Bedrijven moeten de moed hebben om ook in moeilijke tijden te kiezen voor vernieuwing, voor innovatie. Bijvoorbeeld met de mogelijkheden die digitalisering biedt en de vernieuwing die nodig is om letterlijk en figuurlijk duurzamer te worden”, zo schrijft de Open Universiteit in een persbericht.

Volgens De Weerd-Nederlof gaat digitalisering niet ver genoeg en automatiseren we nog steeds alleen processen zonder de processen echt in het geheel onder de loep te nemen en te veranderen. In haar oratie getiteld 'Veerkracht en innovatie van technologie-gedreven ecosystemen' op vrijdag 3 februari 2023, vertelt ze over de noodzaak voor bedrijven om te werken aan nieuwe organisatiestructuren in samenwerking met de buitenwereld.

Silicon Valley

Silicon Valley wordt meestal gezien als de wereldwijde benchmark voor technologie-gedreven ecosystemen, maar het is niet zonder risico’s om innovatie-ecosystemen te implementeren. “Innovatie-ecosystemen moeten systematisch en doordacht worden geïmplementeerd, rekening houdend met de snelle en ontwrichtende ontwikkelingen van digitale technologieën”, zo valt te lezen in het persbericht. 

Voorafgaand aan de oratie vindt een symposium plaats van de Dutch Academy for Research in Entrepreneurship. Het volledige programma is hier te vinden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in