Overslaan en naar de inhoud gaan

Qualcomm staakt overnamepoging NXP definitief

De overname van chipmaker NXP Semiconductors door de Amerikaanse branchegenoot Qualcomm gaat definitief niet door. De bedrijven kregen niet voor de gestelde deadline donderdagochtend 05.59 uur goedkeuring van de Chinese toezichthouder voor de fusie.
Qualcomm

Een reden voor de uitgebleven goedkeuring gaf Peking nog niet. Mogelijk is de stap een reactie van China op de oplaaiende handelsoorlog met de Verenigde Staten.

Bij NXP leeft het vermoeden dat het 'nee' vanuit Peking inderdaad politiek is ingegeven. Volgens de directeur van NXP Nederland Guido Dierick ontbrak een duidelijke argumentatie voor het niet doorgaan van de deal, zo zei hij op BNR Nieuwsradio.

"De eventuele overname had NXP kunnen versterken'', laat het ministerie van Economische Zaken in een reactie weten. "Maar NXP heeft ook zonder Qualcomm voldoende mogelijkheden om waarde te creëren in een groeiende markt voor chips.''

De overname werd in oktober 2016 aangekondigd. Na een tussentijdse verhoging kwam het bod op ongeveer 44 miljard dollar. Bij de originele overeenkomst kwamen de bedrijven de deadline overeen waarbinnen toezichthouders hun fiat moesten uitspreken. Alle andere betrokken toezichthouders deden dat al wel.

2 miljard voor NXP

Qualcomm moet NXP nu 2 miljard dollar betalen als zogeheten 'break-up fee'. Daarmee vergoedt Qualcomm de schade voor onder meer de tijd die NXP heeft gestoken in de overname.

De overname van NXP door Qualcomm werd vertraagd omdat Broadcom ondertussen een poging deed om Qualcomm over te nemen. Ook kwam een deel van de aandeelhouders van NXP in opstand omdat ze het bod van Qualcomm te laag vonden. Dat bod werd uiteindelijk verhoogd.

Lang leek het erop dat goedkeuring voor de overname door China als wisselgeld werd ingezet om Amerikaanse sancties tegen de Chinese netwerkapparatuurmaker ZTE af te wenden. Dat bedrijf mocht uiteindelijk actief blijven op de Amerikaanse markt, maar goedkeuring voor de overname van NXP bleef uit.

"Werknemers opgelucht"

Werknemers zullen overwegend opgelucht zijn dat de overname van chipmaker NXP door branchegenoot Qualcomm definitief van de baan is. Voor veel Nederlandse medewerkers van de chipfabrikant is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid, stellen vakbonden FNV en CNV.

In die periode stond de bedrijfsvoering bij NXP op een laag pitje, dus lagen ook onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden en salarissen lange tijd stil. Bovendien werd gevreesd voor de tweehonderd banen in het hoofdkantoor van NXP in Eindhoven.

"Er waren zoveel zaken ‘on hold’ gezet dat het tijd werd om knopen door te hakken’’, zegt CNV-bestuurder Arthur Bot. "Ik denk dat bij veel werknemers een zucht van opluchting te horen zal zijn.'' Volgens zijn collega Gerald Maenen van FNV zijn de "werknemers de uiteindelijke winnaars’’ na het afketsen van de deal. "Ze weten wat ze waard zijn en kunnen nu eindelijk weer aan de slag.’’

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in