Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlanders omarmen streamingdiensten

De Nederlandse consument is steeds vaker bereid om te betalen voor het luisteren van muziek via internet. Dat blijkt uit de jaarcijfers van NVPI, de branchevereniging van de muziekindustrie over 2017.
Muziekstreaming
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

De omzet van de sector steeg met 10,1 procent naar 170,5 miljoen euro. Het aandeel streaming steeg van 54,7 procent in 2016 naar 63,8 procent (108,6 miljoen euro) vorig jaar. De vereniging verwacht dat het aandeel van de streaming verder zal toenemen.

Veel albums en songs van zowel nationale als internationale artiesten droegen volgens NVPI bij aan het positieve resultaat. De hitlijsten werden in 2017 gedomineerd door Ed Sheeran, Luis Fonsi, Kygo & Selena Gomez, The Chainsmokers & Coldplay, Drake, Adele, U2, Kendrick Lamar en - van eigen bodem - Lil’ Kleine, Boef, Ronnie Flex, Kensington, Marco Borsato en Kinderen voor Kinderen.

CD raakt uit de gratie

De verkoop van fysieke producten nam af van 39,6 procent naar 32,1 procent van het totaal. De omzet uit vinyl steeg daarbij opvallend met bijna een kwart en was goed voor 30,6 procent van de totale omzet uit fysiek product, waar bijvoorbeeld ook cd's onder vallen.

Dinsdag maakte de vertegenwoordiger van de internationale muziekindustrie, IFPI, ook de cijfers bekend. Wereldwijd steeg de omzet steeg met 8,1 procent. Nederland staat wat omzet betreft op de elfde plaats.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in