Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-sector krijgt harde klappen van coronavirus

De uitbraak van COVID-19 - het virus uit de Coronafamilie dat met name China teistert - krijgt de komende maanden flinke gevolgen voor de IT-industrie. Er gaan tekorten ontstaan in verschillende consumentenproducten en bijvoorbeeld glasvezel, volgens een inventarisatie.
Corona virus
© CC0 - Unsplash.com
CC0 - Unsplash.com

Ongeveer een kwart van de wereldproductie van glasvezel vindt plaats rond de Chinese stad Wuhan, waar de uitbraak van COVID-19 begon. Voor de aanleg van onder meer 5G-netwerken is veel glasvezel nodig. Zeker de uitrol in China krijgt met deze tekorten te maken, concludeert TrendForce uit onderzoek.

Dat de levering van smartphones te maken krijgt met de gevolgen van de virusuitbraak tekent zich inmiddels al af. Apple gaf vandaag een omzetwaarschuwing. De productie van smartphones is arbeidsintensief en veel van de smartphoneproducenten later de assemblage uitvoeren in China of de fabricage van halfproducten zoals camera-onderdelen. China zelf heeft de afgelopen jaren de wereldwijd steeds belangrijker producenten Huawei, Oppo, Vivo en Xiaomi voortgebracht. Zelfs als de komende weken de uitbraak onder controle komt, ligt het niet in de verwachting dat de productie de komende maanden terugkeert naar het niveau van voor de uitbraak. TrendForce voorziet daarom het komend kwartaal een daling in de productie van 12 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De productie van geheugeneenheden (DRAM en NAND) heeft vermoedelijk minder last van de virusuitbraak. Hoewel grote producten als Samsung en Hynix belangrijke productielocaties hebben in China kunnen die gewoon doordraaien. Doorgaans zijn voldoende grondstoffen voor de productie in voorraad en de halfgeleiderfabrieken hebben een hoge mate van robotisering.

Levering consumentenapparatuur hapert

TrendForce verwacht vooral dat de levering van smartspeakers, smartwatches, tv's, monitoren en laptops stroef gaat verlopen de komende maanden. In China vindt ongeveer de helft van de wereldwijde productie van LCD-schermen plaats. Er zijn nu al tekorten aan accu's, de scharnieren die bij een laptop scherm en toetsenbord verbinden en secundaire printplaatjes (dochterborden). Ook de productie van video game consoles vindt voornamelijk plaats in China. De piek in de verkoop daarvan ligt echter in december en het eerste kwartaal kenmerkt zich traditioneel door de laagste omzetten in het jaar.

Beurs gaan niet door

Het virus zorgt er inmiddels ook al voor dat er zand in de promotiemachinerie van de techindustrie komt. Zo werd vorige week bekend dat het Mobile World Congres - het belangrijkste evenement wereldwijd voor de mobiele telecomindustrie - dit jaar niet doorgaat uit vrees voor besmettingen. Het is nog de vraag of de Hannover Messe in april doorgaat.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in