Overslaan en naar de inhoud gaan

Fintechs pleiten voor meer focus op innovatie en talent in Nederland

Nederland biedt een goede voedingsbodem voor bedrijven in de financiële technologie (fintech). Maar als Nederland zijn koploperspositie op dit vlak wil behouden, is er meer nodig. Dat stellen zes CEO's van fintechbedrijven in een open brief. In de brief nodigen ze beleidsmakers, politici en de bredere samenleving uit om in gesprek te gaan om "verantwoorde innovatie in de Nederlandse fintech-sector verder te stimuleren".
Brainstormen
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Startup Genome stelde vorige week in zijn jaarlijkse Global Startup Ecosystem Report dat zeker fintech-startups het goed doen in Nederland. De jonge bedrijven kregen in de eerste helft van 2022 gezamenlijk maar liefst 189 miljoen euro aan investeringen. De zes briefschrijvers - de CEO's van bunq, CM.com, Flow Traders, BUX, Floryn en het Online Payment Platform - zijn het eens met de conclusie dat Nederland een goed klimaat biedt voor deze bedrijven. "In de afgelopen decennia heeft dit geresulteerd in ten minste vijf unicorns en nog veel meer nationale en internationale koplopers."

Maar die koppositie is niet vanzelfsprekend, vinden zij. Wil Nederland die positie versterken en behouden, dan moet ook nagedacht worden over wat de volgende generatie bedrijven nodig heeft om goed te kunnen gedijen.  Daarvoor is "de juiste mix" van talent, en innovatief bedrijfsklimaat en een ambitieuze ondernemersgeest nodig. Om dat nog verder te stimuleren, moet er meer focus komen op drie concrete onderwerpen: innovatie, toegevoegde waarde en talent. 

Beleid, onderwijs en uitwisseling

Op het gebied van innovatie is met name goed doordacht beleid nodig, wat door de briefschrijvers omschreven wordt als "uitvoerbare, Europees geharmoniseerde regelgevende kaders, die ruimte laten voor aanpassingen als regels in de praktijk anders uitpakken dan bedoeld". Daarnaast moet er meer samenwerking en uitwisseling komen tussen overheden en toezichthouders en tussen de overheid en private sector. Volgens de CEO's kan dat helpen om "de voordelen van de Nederlandse fintech-sector voor de samenleving te maximaliseren en kansen te benutten". 

Tot slot roept de brief op tot meer focus op talent, een onderwerp dat bij alle techbedrijven om aandacht vraagt. Net als veel andere landen kampt ook Nederland met een structureel personeelstekort in de ICT. Een probleem wat niet zomaar op te lossen is. De fintech-CEO's roepen daarom niet alleen op om de focus op binnenlands potentieel te leggen, maar benadrukken dat het ook belangrijk is om te zorgen dat Nederland aantrekkelijk blijft voor internationaal talent. Om beide focuspunten mogelijk te maken, moet aandacht gegeven worden aan het grotere ecosysteem, "waaronder onderwijs, huisvesting en voldoende infrastructuur". 

De CEO's sluiten de brief af met een uitnodiging aan de samenleving, beleidsmakers en politici om verder in gesprek te gaan om "verantwoorde innovatie in de Nederlandse fintech sector verder te stimuleren". "Want wij zijn onderdeel van een toekomstbestendige Nederlandse economie en willen daar graag aan bijdragen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in