Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook voldoet niet aan de verwachtingen

Het privacyschandaal rondom Cambridge Analytica techbedrijf Facebook duidelijk te hebben geraakt. De aanwas van nieuwe gebruikers groeide gestaag verder, maar minder hard dan waar kenners op hadden gerekend. Dit gold ook voor de omzet. In de zogeheten nabeurshandel ging het aandeel van het bedrijf stevig onderuit.
Mark Zuckerberg
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Het aantal maandelijks actieve Facebook-gebruikers steeg in de voorbije maanden tot 2,23 miljard. Hier werd gerekend op minsten 2,25 miljard gebruikers. De omzet viel met 13,2 miljard dollar circa 4 miljard dollar hoger uit dan een jaar eerder. Ook hier was op meer gerekend. In Europa nam het dagelijks gebruik af: Dagelijks logden dit kwartaal 279 miljoen mensen in, vorig kwartaal waren dat er 282 miljoen.

De winst van het bedrijf steeg in het tweede kwartaal op jaarbasis van 3,9 miljard naar 5,1 miljard dollar. Verder vielen de kosten voor Facebook hoger uit, onder meer doordat het bedrijf meer moderators inhuurde. Die moeten onder meer ingrijpen bij het verspreiden van nepnieuws op het sociale medium.

Onder vuur

Facebook kwam afgelopen maande onder vuur te liggen in de zaak rond Cambridge Analytica. Het data-analysebedrijf zou zonder toestemming van gebruikers de hand hebben gelegd op gegevens van zo'n 87 miljoen Facebookgebruikers.

Facebook kreeg daarop veel kritiek op zijn lakse beleid ten aanzien van toegang tot gebruikersgegevens door derden. Ook de algoritmes die verantwoordelijk worden gehouden voor verspreiding van nepnieuws kwamen onder vuur. Topman Mark Zuckerberg beloofde beterschap.

Het aandeel Facebook bereikte eerder op woensdag nog een recordhoogte. Dat record lijkt door de verwachte koersval weer ver weg

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in