Overslaan en naar de inhoud gaan

'VodafoneZiggo moet concurrentie toelaten op net'

VodafoneZiggo heeft inmiddels een marktpositie bereikt die vergelijkbaar is met die van KPN, constateert de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Daarbij horen vergelijkbare rechten en plichten, concludeert minister Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.
Mona Keijzer
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

In praktijk zou dat betekenen dat de plichten van KPN wat worden verlicht en krijgt VodafoneZiggo de verplichting om bij een concreet verzoek toegang te leveren aan toetreders.

Door door technische ontwikkelingen hebben concurrerende aanbieders op een andere wijze toegang bij KPN gekregen. Tegelijk is daardoor ook het kabelnetwerk van VodafoneZiggo een alternatief is geworden voor de netwerken van KPN. Dit betekent dat er niet één grote netwerkpartij is zoals in eerdere marktanalyses, maar twee en dat deze twee partijen, gegeven de vergelijkbare positie op de markt, gezamenlijk dominant zijn (AMM hebben).

Minister Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer: "Deze analyse is vernieuwend aangezien op basis van het huidige telecomkader in het verleden steeds één dominante partij is aanwezen. Ik verwelkom de analyse van de ACM, aangezien er slechts twee nationale partijen met een eigen vast netwerk zijn die diensten aanbieden aan consumenten en bedrijven en het wenselijk is dat ook andere spelers zonder eigen vast netwerk met deze twee kunnen concurreren. Mocht gereguleerde toegang op de telecommunicatiemarkt wegvallen, dan kan een niet-concurrerend duopolie van KPN en VodafoneZiggo ontstaan. Daarin kunnen beide partijen een afwachtende houding aannemen in plaats van actief te concurreren op prijs en kwaliteit."

Besluit nog niet van kracht

Voordat de minister VodafoneZiggo daadwerkelijk onder het nieuwe toezichtregime kan brengen, moet echter eerst een consultatie onder marktpartijen worden gehouden. Ook moet de Europese Commissie toestemming verlenen. De marktpartijen kunnen bovendien tegen het besluit in beroep. Dat is ook bij eerdere marktanalysebesluiten is gebeurd. In dat geval moet het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) een oordeel vellen over het besluit.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in