Overslaan en naar de inhoud gaan

Schaarste IPv4-adressen leidt al tot criminaliteit

Een bedrijfje in South Carolina verkocht illegaal verkregen IPv4-adressen voor 13 tot 19 dollar per stuk.
IPv4 IPv6

De American Registry for Internet Numbers (ARIN), beheerder van IP-adressen in het Amerikaanse deel van het internet heeft een rechtszaak gewonnen tegen Micfo, een bedrijfje uit de staat North Carolina dat winst wilde halen uit de schaarste rond IPv4-adressen. ARIN krijgt nu de zeggenschap over 735.000 adressen terug.

Het is al een paar jaar geleden dat de voorraad aan vrij verkrijgbare IPv4-adressen overal ter wereld op raakte. De resterende internet-adressen zijn in handen van organisaties met speciale privileges voor het gebruik van het oude type internetadressen. Inmiddels raakt het gebruik van de nieuwe internetadressen (IPv6) steeds meer in zwang. Beide typen adressen kunnen nog lange tijd naast elkaar worden gebruikt.

IPv4-adressen zijn desondanks gewild omdat organisaties voor het gebruik van het nieuwe type adressen kosten moeten maken in de opzet en beveiliging van hun interne netwerken. Ook zijn voor de uitwisseling van verkeer op basis van IPv4 naar IPv6 en vice-versa ook IPv4-adressen nodig, bijvoorbeeld bij netwerkaanbieders. Die behoefte creëert schaarste en daardoor gaat de prijs van IPv4-adressen omhoog.

IPv4-adressen tegen premiumprijs

De fraudeurs van Micfo gebruikten een stelsel van 11 brievenbusbedrijven met niet-bestaande directies om de IPv4-adressen in bezit te krijgen. Die verkocht het bedrijf vervolgens tegen een premiumprijs. In totaal had de waarde van de frauduleus verkregen adressen een waarde tussen de 10 en 14 miljoen dollar. Van de voorraad zijn al verschillende batches verkocht. Zo kocht een partij een bundel van 327.680 adressen voor een bedrag van in totaal 6,2 miljoen dollar.

John Curran, de CEO en president van ARIN, heeft aangekondigd strenger op te gaan treden tegen deze vormen van fraude.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in