Overslaan en naar de inhoud gaan

Rotterdam krijgt gigantisch IoT-netwerk

Intermax heeft samen met de Rotterdam internet eXchange (R-iX) en Teqplay het initiatief genomen bij de uitrol van het open LoRa-netwerk. LoRa staat voor ‘Long Range Low Power’. Met deze technologie kunnen objecten en systemen met een sensor bij zeer laag stroomverbruik door de lucht informatie uitwisselen. Hierdoor is het volgens de betrokken partijen een ideaal netwerk voor het Internet of Things (IoT).

Ludo Baauw, directeur Strategie & Innovatie bij Intermax: “Dankzij de plaatsing van minimaal een twintigtal gateways op strategische locaties biedt dit de stad ongekende mogelijkheden voor sensortechnologie. Denk aan slimme stadsverlichting, het meten van waterniveaus of aan de mogelijkheden voor crowd control."

Volgens Baauw kunnen er op grote afstand op een simpele, snelle en zuinige manier allerlei soorten slimme meters worden uitgelezen, zonder dat daar dure mobiele abonnementen of veel mankracht voor nodig zijn.

Binnen een maand geregeld

Het netwerk werd in vier weken tijd gerealiseerd door diverse Rotterdamse bedrijven, overheden en onderwijsinstanties. Naast Intermax, Rotterdam internet eXchange en Teqplay maken onder meer Eneco, de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, Willem de Kooning Academie, het HavenLab, het Rotterdam Logistics Lab en Deloitte hier onderdeel van uit.

Bereik vergroten

Het project zit nog volop in de Research & Development fase. “We gaan de komende weken hard aan de slag om het bereik van het netwerk te vergroten. Uiteindelijk willen we bedrijven in staat stellen in privénetwerken eigen sensortoepassingen met deze technologie te faciliteren”, vertelt Baauw.

Intermax laat weten het belangrijk te vinden een bijdrage te leveren aan de stad Rotterdam. Baauw: "Bovendien hebben we allemaal een enorme nieuwsgierigheid naar nieuwe dingen, en een constante behoefte kennis over ons vakgebied te delen met anderen."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee