Overslaan en naar de inhoud gaan

Luidruchtige buren

Het plaatsje Burum in het zuidoosten van Friesland is een heel rustig plaatsje. Wat koetjes in de wei. O ja, en een paar schoteltjes. Nou ja, zeg maar rustig schotels. Die schotels zorgen voor heel wat lawaai. Nee, niet letterlijk en niet in Burum zelf. Daar is en blijft het rustig, want daarom staan die schotels nou juist daar. Of blijft het niet zo rustig in Burum?
Burum
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Heel innovatief Nederland staat in ieder geval op zijn kop. De schotels in Burum zijn de reden dat Nederland het lachertje wordt in Europa op het gebied van mobiele communicatie. De inlichtingendiensten - die de schotels in Burum hebben neergezet - maken gebruik van de 3,5 GHz-frequentieband die internationaal is aangewezen als belangrijkste band voor 5G, de nieuwe generatie mobiele netwerken.

Die schotels luisteren in die band naar heel zwakke signalen. Reguliere communicatiesatellieten sturen namelijk ook in die band bundels signalen - heel gericht en verticaal - naar hun grondstation. De 5G-communicatie  (horizontaal) en de satelliet-grondstationcommunicatie (verticaal) bijten elkaar niet. Maar bij de verticale satelliet-grondstationcommunicatie ontstaat wat verstrooiing in horizontale richting en die is af te luisteren met de schotels in Burum, bijvoorbeeld om communicatie tussen terroristen in het Middenoosten te onderscheppen. Maar dan moet het wel heel stil zijn, anders hoor je niks. Dus de inlichtingendiensten in Burum zitten niet te wachten op het lawaai van het virtuele Formule1-datacircuit dat de telecomaanbieders in die 3,5 GHz-band willen optuigen.

De International Telecommunications Union (ITU) - de VN-gebaseerde club die internationaal het frequentiegebruik afstemt - moet haast hebben geweten van de activiteiten van het afluisterstation in Burum, waar immers ook andere NATO-landen gebruik van maken. Of zou het werk in Burum zo geheim zijn dat er pas door de inlichtingendiensten aan de bel is getrokken nu er problemen ontstaan. Nu het dus eigenlijk veel te laat is? 

De BV Nederland zit er maar mooi mee. Er wordt wel gezocht naar verplaatsing van de schotels van Burum naar een betere plek, maar dat heeft heel wat voeten in de aarde. Dus volgt de veiling van de frequenties in de 3,5 GHz-band in Nederland op zijn vroegst eind 2021 en wellicht pas in 2022. Drie jaar vertraging dus voor de innovatie in Nederland. 

Herrie bij de buren

Maar ook drie jaar dat de inlichtingendiensten waarschijnlijk toch nauwelijks gebruik kunnen maken van de schotels in Burum. Want in Duitsland heeft de veiling van de frequenties in de 3,5 GHz-band wel al plaatsgevonden. En de telecomaanbieders zijn daar druk bezig hun 5G-netwerken te bouwen en te activeren. Dus ook in Emden en omstreken, op amper 55 km van Burum. Reken maar dat die luidruchtige buren de inlichtingendiensten in Burum slapeloze nachten geven.  

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (augustusnummer 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in