Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebruik IPv6 na 20 jaar op 10 procent

RFC 1883, de specificaties van Internet Protocol version 6 (IPv6), werd in januari 1996 geratificeerd, memoreert netwerk- en IPv6-guru Iljitsch van Beijnum op Ars Technica. Het protocol doet erg lang over de weg naar breed gedragen adoptie. Eind december stond volgens statistieken van Google de teller op 9,98 procent. Het gebruik heeft echter het afgelopen jaar wel een groeispurt doorgemaakt, namelijk 4 procentpunten.
IPv6
© RIPE NCC
RIPE NCC

Van Beijnum merkt op dat het gebruik gedurende werkdagen lager ligt dan in het weekend. Blijkbaar zijn er al meer thuisaansluitingen geschikt voor IPv6 dan bedrijfsaansluitingen.

Benadeeld

Hoewel een IPv6-verbinding eigenlijk betere prestaties zou moeten leveren dan een IPv4-aansluiting, zijn er verschillende landen waar gebruikers van IPv6 juist benadeeld worden. Dat is onder meer het geval in China en verschillende landen in Afrika, blijkt uit een kaartje op de Google-site. Ook in Slowakije en zelfs Duitsland is de situatie voor IPv6-gebruikers niet best.

Op Afrika na, is er in geen enkel werelddeel meer met een voorraad aan IPv4-adressen. De groei in het gebruik, zo'n factor 2,5 per jaar, zet daarom naar verwachting ook dit jaar door.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee