Overslaan en naar de inhoud gaan

Amazon Echo en Alexa nodigen straks zelf de buren uit

Amazon start op 8 juni met Amazon Sidewalk, een mesh-dienstverlening die alle apparaten van Amazon in staat stelt ook het netwerk van de buren te gebruiken. Deze nieuwe functie staat standaard aan op alle Amazon-apparatuur. Gebruikers moeten zelf actie ondernemen om zich af te melden.
Echo
© Amazon
Amazon

Sidewalk maakt gebruik van mesh-technologie om een klein deel van de internetverbinding te delen met andere gebruikers van Amazon-apparatuur. Het idee is dat wanneer de internetverbinding bij de een uitvalt, de Amazon-services toch nog gebruikt kunnen worden door de ander en vice versa. Maar Amazon heeft ook ideeën om het uitgebreide gedeelde burennetwerk bijvoorbeeld in te zetten om huisdieren te volgen met een energiezuinige Bluetooth-tracker.

Sidewalk wordt vanaf 8 juni standaard geactiveerd op alle apparatuur waarin AWS-netwerktechnologie is verwerkt, dus Alexa, Echo, Ring, beveiligingscamera's, automatische tuinverlichting en bewegingssensoren. Eigenaren kunnen zich weliswaar afmelden, maar velen zullen zich niet zo bewust zijn van de veranderingen of niet de moeite nemen de instellingen te wijzigen. Dat betekent dat straks miljoenen mensen aan elkaar gekoppeld zijn. Amazon claimt dat privacy en beveiliging gewaarborgd zijn in de nieuwe dienst.

Grootschalige problemen op de loer

Ars Technica wijst echter op de gevaren: Zowel wifi als Bluetooth hebben regelmatig te maken met beveiligingsproblemen. De mesh-netwerktechnologie zou daarmee in één klap toegang bieden tot de miljoenen lokale netwerken die met deze technologie zijn gekoppeld. Amazon bereikt met deze actie verder dat het bedrijf niet alleen toegang krijgt tot ieders aankoopgedrag via Amazon.com en ieders internetactiviteiten via AWS-hostingdiensten, maar ook een wereldwijde internetaanbieder wordt, zonder ook maar een centimeter kabel te hoeven leggen.

Gebruikers in Europa kunnen nog even aanzien hoe dit initiatief zich ontwikkelt. Amazon activeert Sidewalk voorlopig alleen in de VS.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in