Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitaal vergaderen moet uitzondering blijven, adviseert Raad van State

Digitaal vergaderen in gemeenteraden moet een uitzondering blijven, vindt de Raad van State. Het zichtbaar vergaderen van volksvertegenwoordigers heeft een "belangrijke constitutionele waarde". De Raad adviseert het kabinet het huidige wetsvoorstel, dat fysiek en digitaal vergaderen gelijkstelt, te heroverwegen. In plaats daarvan kan het kabinet beter met een apart wetsvoorstel komen om digitaal vergaderen in noodsituaties mogelijk te maken, zoals bij een pandemie.
gemeenteraad
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Daarnaast zou ook over "zuiver interne aangelegenheden" digitaal vergaderd kunnen worden, adviseert de Raad. In zo'n nieuw wetsvoorstel moeten die wel, evenals de noodsituaties, specifiek worden omschreven.

Belang van onderlinge interactie

Bij digitaal vergaderen gaat veel "onderlinge interactie verloren, terwijl die interactie wezenlijk onderdeel van het debat uitmaakt", meldt de belangrijkste adviseur van het kabinet. Raadszalen "vormen het hart en het huis van de lokale democratie waarin het zijn van een politieke gemeenschap zichtbaar tot uitdrukking komt".

Tijdens de coronapandemie was het nodig dat gemeenteraden, provincies en waterschappen digitaal konden vergaderen en besluiten konden nemen. Daarvoor is destijds de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming provincies, gemeenten, waterschappen en openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba in het leven geroepen. Naar aanleiding van de overwegend positieve ervaringen, wil het kabinet digitaal vergaderen altijd mogelijk maken.

Hybride vergaderen

Ook wil het kabinet volksvertegenwoordigingen in gemeenten en provincies de mogelijkheid geven hybride te vergaderen, waarbij een deel van de volksvertegenwoordigers bijvoorbeeld thuis inlogt en een ander deel in de raadszaal is. Ook daarvan vindt de Raad van State dat dit alleen in noodsituaties en bij interne aangelegenheden mogelijk moet worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in