Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna een derde van het web is WordPress

De onderzoekers bij W3Tech hebben een mijlpaal vastgesteld: van de 10 miljoen volgens Alexa meest bezochte websites is 30 procent gebouwd met weblogtool WordPress.
Wordpress logo

Volgens dit onderzoek naar webtechnologieën is ongeveer de helft van de websites gemaakt met een weblogtool of CMS. Het marktaandeel van WordPress onder de contentmanagementsystemen is dus zelfs 60 procent, met een enorme voorsprong op de grootste concurrenten: 3,1 procent van de 10 miljoen onderzochte sites is gebouwd met Joomla en 2,2 procent met Drupal.

Meting

Het gebruikte CMS wordt vastgesteld op basis van een aantal kenmerken van de code. Daaronder uiteraard de generator-metatag, voor een CMS specifiek gebruik van HTML, CSS en JavaScript, de url-structuur en HTTP-headers en reacties op specifieke requests. Ook Adobe Dreamweaver (plaats 12) is op die manier een CMS volgens W3Tech.

Het in Nederland populaire CMS Hippo komt in de lijst niet voor, ondanks dat het veel door de Rijksoverheid en bijvoorbeeld ah.nl (plaats 13.510 bij Alexa) wordt gebruikt. Het wordt dus waarschijnlijk door W3Tech voor een ander (of geen) CMS aangezien.

Beveiliging

Het wijdverbreide gebruik van WordPress is logisch: het is open source, eenvoudig in gebruik, en het kent een gigantisch aantal mogelijkheden tot uitbreiding met behulp van plugins, waarvan er tot nu toe ongeveer een miljard gedownload zijn. Daarin schuilt tegelijkertijd het gevaar: veel van die plugins zijn slecht beveiligd en zijn in de 15 jaar dat WordPress bestaat een populaire route geworden om websites aan te vallen. Vorig jaar werd gerapporteerd dat 74 procent van de geïnfecteerde websites was gebouwd met het populaire CMS; 70 procent van de WordPress-installaties is niet geüpdatet en daarmee kwetsbaar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in