Overslaan en naar de inhoud gaan

Vuurtje stoken

Nu hebben we met z’n allen wel het idee dat kleine kinderen groot worden, maar in de praktijk valt dat vies tegen. Verandermanagers kunnen erover meepraten. Probeer maar eens iets te veranderen aan de bedrijfscultuur of de werkwijze. Ik geef je op ’n briefje dat de hel losbreekt. En alles is natuurlijk ‘de schuld van het management’. Ja. En dat weten ze ook. Daarom moeten er dingen veranderen. Maar hoe breng je dat nou?
Daarvoor is een techniek, die ik ‘vuurtje stoken’ noem.
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Leg het idee dat u wilt gaan introduceren, eens voor aan een aantal sleutelfiguren. Zorg ervoor dat men niet het beeld krijgt dat u het feitelijk ook wilt gaan toepassen. Het moet een ver-van-mijn-bedshow blijven. Wacht een tijdje af. Als u mazzel heeft, verspreidt het zich als een lopend vuurtje. Misschien duiken er een paar mensen op die er publiekelijk voor uit durven te komen dat ze er wel wat in zien.
Het is belangrijk om dat soort signalen op te vangen, want als het zover is, kunt u de volgende stap zetten. Zet die mannen in een hok, ga met ze in gesprek en probeer ze ertoe te bewegen om met ideeën te komen. U mag ze best voeren, maar voorkom dat ze in de gaten krijgen dat het eigenlijk uw feestje is. Als ze de zaken aardig op een rijtje hebben, stuur ze het veld dan weer in. Opnieuw, even wachten voor het beste resultaat.
Opmerkelijk genoeg zijn er nu ineens ‘betrokken medewerkers’, die ‘zelf het initatief genomen hebben’ om ‘de werkwijze ingrijpend te verbeteren’ en zelfs met ‘concrete plannen’ komen. Daarvoor verdienen ze natuurlijk alle lof.
Tijd om ‘welterusten’ te zeggen en de deur dicht te trekken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in