Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkoop .org-topdomein stuit op dreigende brief openbaar aanklager

ICANN ziet zich gedwongen voor de tweede keer in korte tijd de voorgenomen verkoop van het .org-topdomein aan het investeringsvehikel Ethos Capital op te schorten.
Xavier Becerra
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

De belangrijkste reden is een brief van openbaar aanklager Xavier Becerra van de staat Californië, meldt Ars Technica. ICANN is statutair gevestigd in deze staat en de openbaar aanklager heeft de mogelijkheid de organisatie te dwarsbomen wanneer deze zich niet houdt aan de eigen statuten. Daarin staat ondermeer vermeld dat de organisatie die het beheer voor over de topdomeinen op internet, handelt ten behoeve van de Internetgemeenschap als geheel.

In zijn brief vraagt Bercerra zich af of de verkoop aan de investeringsmaatschappij wel voldoet aan deze regel. Hij voert een aantal argumenten aan die dat tegenspreekt. Zo is erg weinig bekend van Ethos Capital en evenmin van de vele dochterondernemingen die worden voorgesteld. Ook heeft het bedrijf tot nog toe geen reactie gegeven op de vele kritische vragen die door de internetgemeenschap en het grote publiek zijn gesteld.

Continuïteit is in het geding

Verder heeft Bercerra ernstige zorgen over de continuïteit van de organisatie rondom het .org-domein. Om de zogeheten Public Interest Registry (PIR) te kopen wil Ethos deze belasten met een schuld van 300 miljoen dollar. Dat is op zich geen ongebruikelijke procedure bij een overname. Maar wanneer het bedrijfsplan dat Ethos Capital voor ogen heeft, niet aan de verwachtingen voldoet - en dat is in het licht van de huidige coronacrisis niet denkbeeldig - moet Ethos fors gaan snijden in de operationele kosten van de PIR en dat gaat ongetwijfeld ten koste van de stabiliteit van de registry, stelt Bercerra.

De openbaar aanklager uit verder forse kritiek op de Internet Society (Isoc)  de nonprofit-organisatie en huidige eigenaar van de PIR. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de Isoc überhaupt een verkoop heeft overwogen. Volgens hem is deze verkoop volledig in strijd met de missie van de organisatie en zelfs potentieel ontwrichtend voor het systeem dat de organisatie behoort te ondersteunen en te verdedigen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in