Techwereld krijgt zijn zin: 100 jaar geen schrikkelseconde die systemen ontregelt

Het toepassen van de schrikkelseconde heeft de afgelopen jaren de techsector al veel hoofdbrekens gekost. In 2012 en in 2017 was er zelfs urenlange uitval van netwerkdiensten bij onder meer Reddit, Quantas en Cloudflare, memoreert Arstechnica. Verschillende techbedrijven hebben dan ook gepleit voor alternatieve oplossingen om de tijd synchroon te houden. Een daarvan was de aanpassing uit te smeren over een dag in de vorm van microseconden.
Nu is echter besloten door het International Bureau of Weights and Measures (BIPM) dat er vanaf 2035 100 jaar lang geen aanpassing van de tijd zal plaatsvinden. In die periode wordt gezocht naar een andere manier om de tijd beter te synchroniseren. Na 100 jaar zal het verschil met de rotatie om de zon zijn opgelopen tot een minuut.
De schrikkelseconde werd in 1972 ingevoerd, vooral voor wetenschappelijke doeleinden en voor telecombedrijven. De aanpassing is nodig om te compenseren voor de vertraging in de snelheid waarmee de aarde baantjes draait om de zon. Er zijn instrumenten die werken met de werkelijke tijd Observed Solar Time (UT1) en de internationaal afgesproken tijd Coordinated Universal Time (UTC). Sinds 1972 is de schrikkelseconde 27 keer toegepast.
Russen liggen dwars
Dat de aanpassingsloze periode pas in 2035 ingaat, heeft te maken met dat in sommige systemen al schrikkelsecondes zijn ingeprogrammeerd die niet eenvoudig zijn te verwijderen. Zo wilden Russische vertegenwoordigers in het International Bureau of Weights and Measures dat de periode niet eerder inging dan 2040 omdat het Russische alternatief voor GPS - GLONASS - tot die tijd al is voorbereid op de schrikkelsecondes, zo vertelde het hoofd van BIPM aan het Franse persbureau AFP. Rusland stemde daarom tegen het voorstel.
Overigens kan de vergadering van de International Telecommunication Union (ITU), eind 2023 in Dubai, nog roet in het eten gooien. De ITU heeft het laatste woord in dergelijke ingrijpende veranderingen. Overleg tussen de BIPM en ITU geeft echter vertrouwen dat de ITU de voorgestelde veranderingen wel overneemt.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee