Beheer

IT beheer
Error

Schrikkelseconde nekte grote websites

61 seconden in de laatste minuut van de dag.

2 juli 2012

61 seconden in de laatste minuut van de dag.

Websites van belangrijke organisaties als Foursquare, Mozilla en Reddit en vele kleinere organisaties verslikten zich zaterdagnacht in de schrikkelseconde die de atoomklok weer in de pas liet lopen.

De problemen ontstonden om 12 uur Greenwich Mean Time ofwel 1 uur zondagochtend bij ons. De Linuxsystemen waarop deze sites draaien, baseren hun eigen tijdmechanisme op de World Atomic Clock. Zij wisten echter niet wat ze moesten met de 61 seconden die de laatste minuut van de dag had. Ook servers die gebruik maken van Java-apps zoals Hadoop kwamen in de problemen.

Oplossing was voorhanden

Sommige organisaties hebben het probleem zien aankomen en troffen maatregelen. Google, bijvoorbeeld maakte gebruik van de 'leap smear' waarbij het toevoegen van de seconde over de hele dag werd uitgesmeerd.  Websites waar niet proactief maatregelen waren getroffen, bleven soms uren onbereikbaar. Een systeembeheerder van browserproducent Opera legt in een lange blog uit hoe de beheerders van Linuxservers hun systeem kunnen configureren zodat het probleem zich de volgende keer niet voor hoeft te doen.

De aanpassing van de World Atomic Clock is ongeveer elke anderhalf jaar nodig om te corrigeren voor de fractie van een seconde die de aarde langzamer draait dan ons tijdsysteem. Door het toevoegen van de seconde loopt de atoomtijd nu 0,6 seconde voor op de rotatie van de aarde.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.