Overslaan en naar de inhoud gaan

Rokjesdag

Vroeger, toen het woord 'mode' helemaal nog niet bestond, waren vrouwenrokken lang. Pas in de twintiger jaren van de vorige eeuw kwam daar verandering in. Even werden de rokken weer iets langer, maar in de zestiger jaren was de absolute minimumlengte toch wel bereikt.

Dat was maar van korte duur, want tien jaar later hing de rok weer op de tenen. Dat had allemaal niks van doen met klimaatverandering of zo – want een functionele reden voor het ontbloten c.q. bedekken van de damesbenen was er eigenlijk niet.

In de IT is het eigenlijk net zo. Mijn eerste computer was een ZX Spectrum. Dat kleine kastje was het schoolvoorbeeld van de decentralisatiegolf van destijds. Je hoefde geen computertijd meer aan te vragen. Niks wachten op je output. Iedereen zijn eigen computer. Mainframes? Dat waren logge, ouderwetse dinosauriërs met domme terminals. Die dingen kon je eigenlijk maar het beste bij het grof vuil zetten.

Zelfs mijn arme Speccy werd uitgerust met een primitieve netwerkinterface.

Maar een paar jaar later moesten computers ineens weer met elkaar verbonden worden. Zelfs mijn arme Speccy werd uitgerust met een primitieve netwerkinterface. En die trend zette alleen maar verder door.  Er werden weer servers naar binnen gereden en kabels getrokken. Tegenwoordig bedienen we cloudapplicaties met apps en vinden we onszelf hartstikke hip en 'innovatief'.

In de wereld van het IT-beheer vind je soortgelijke, onverklaarbare golfbewegingen. Was de trend ooit 'groter, groter, groter, want synergie', nu gaan we weer terug naar DevOps-kleinschaligheid, omdat geen hond de monsterlijk grote IT-afdelingen, die inmiddels ontstaan zijn, nog fatsoenlijk kan managen.

Daarmee komen alle problemen die we ooit hadden, gewoon weer terug. Het is allemaal wel overzichtelijker en flexibeler, maar natuurlijk ook duurder. Governance zal het eerste slachtoffer van die decentralisatie zijn, want elk team gaat het uiteraard weer op zijn eigen manier doen – net als vroeger.

Het is allemaal wel overzichtelijker en flexibeler, maar natuurlijk ook duurder

Natuurlijk zal er op enig moment wel weer een of andere slimmerik opstaan die bedenkt dat het allemaal wel een stukje strakker en efficiënter kan en daar een framework met een vierletterige afkorting voor verzinnen. En dan begint het certificatiefeest weer van vooraf aan, want we moeten vooral leren hoe verkeerd we het al die tijd eigenlijk gedaan hebben.

Zucht. Gelukkig is het elk jaar weer rokjesdag.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer 9, 2018). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in