Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland en Duitsland gaan samen digitale identiteit ontwikkelen

Nederland en Duitsland gaan samenwerken bij de ontwikkeling van een stelsel voor digitale identiteit. Dat meldt de rijksoverheid. Voor burgers geldt dat zij daarmee meer controle krijgen over hun gegevens.
Raymond Knops, Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
© Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrel

De Duitse staatssecretaris Markus Richter en staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties tekenden op 23 september een verklaring om samen te werken op het gebied digitale identiteit. De twee landen onderschrijven daarmee dat ze aan de slag te gaan met het delen van voorbeelden en werkwijzen bij het ontwikkelen van middelen om digitale identiteit te gebruiken.

Er komt ook een grensoverschrijdende pilot om bijvoorbeeld identiteitsgegevens te delen bij het boeken van een hotel of het huren van een auto. De ervaringen op technisch, wetgevend en operationeel gebied zullen worden ingezet bij een gecoördineerde aanpak in heel Europa.

'Duitsland een vooroplopend land'

Knops zegt enthousiast te zijn over de plannen. “Duitsland is een van de vooroplopende landen op dit domein in Europa en de samenwerking met Nederland zorgt voor snellere vooruitgang. Met slimme manieren om digitale identiteit te gebruiken, zorgen overheden ervoor dat burgers alleen de gegevens delen die zij willen delen.”

Overheden kunnen het mogelijk maken dat mensen alleen de gegevens verstrekken die nodig zijn voor een bepaalde dienst. “Een discotheek hoeft een BSN niet te weten maar misschien wel de leeftijd van een persoon en een hotel moet de identiteit controleren maar hoeft dit niet te doen door een kopie van een paspoort te maken.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in