Overslaan en naar de inhoud gaan

Naar een duurzaam digitaal 2022

Nu het nieuwe kabinet uit de startblokken is gekomen, is het een goed moment om mijn digitale wensen. Hoewel ik niet de ambitie had om tot de regering toe te treden, denk ik natuurlijk wel graag mee over de ontwikkelingen op dit vlak in het spannende jaar 2022.
Bordesfoto Rutte4
© Rijksoverheid,nl
Rijksoverheid,nl

Met het zo vasthoudende coronavirus, herhaaldelijke lockdowns en de oplopende maatschappelijke spanningen was 2021 uiterst turbulent. Politiek stond het bijna geheel in het teken van de langlopende kabinetsformatie: op 15 januari 2021 trad het voltallige kabinet Rutte III af vanwege de toeslagenaffaire en op 15 december 2021 sloten VVD, D66, CDA en CU een nieuw coalitieakkoord als basis voor het kabinet Rutte IV.

Voor ik mijn nieuwjaarswens richting het kabinet uitspreek zet ik eerst de digitale sleutelgebeurtenissen van 2021 op een rij.

Te beginnen met de hoogtepunten:

1. De installatie van de nieuwe Tweede Kamercommissie Digitale Zaken. Hoewel de enthousiaste Kamerleden nog zoeken naar hun rol is deze politieke structuur cruciaal voor meer samenhang in het debat over digitale technologie.

2. De digitale paragraaf in het nieuwe Regeerakkoord. Eindelijk serieuze aandacht voor digitalisering! Zo komt er een algoritmewaakhond en worden serieuze stappen gezet op het vlak van digitale weerbaarheid en dataprotectie.

3. De inzet van de Europese Unie voor meer digitale soevereiniteit. Met wetgeving zoals de Digital Market Act en de Digital Services Act wordt de macht van Big Tech eindelijk begrensd. Bovendien worden stappen gezet om de digitale dominantie van China en de VS het hoofd te bieden.

Helaas waren er ook dieptepunten:

1. De onophoudelijke datazucht van het kabinet. Ondanks de lessen van de toeslagenaffaire is de onrechtstatelijke datawet WGS (Wet Gegevensverwerking Samenwerkingsverbanden) nog steeds niet van tafel.

2. Geen minister van Digitale Zaken. Liefst vier extra ministers komen er, waaronder een voor stikstof. Maar voor 'Digitalisering' kon er slechts een halve staatssecretaris vanaf. Een gemiste kans.

3. De onvolwassen discussie over de digitale infrastructuur. Debat over komst van het Facebook-datacenter naar Zeewolde legde pijnlijk bloot dat zowel de Tweede als Eerste Kamer vooral de onderbuik laten spreken als het gaat om de -zeker in tijden van corona cruciale- digitale infrastructuur.

Wat ik ons land toewens, zou ik willen samenvatten met de term ‘digitale duurzaamheid’. Daarmee bedoel ik doordacht, onderbouwd, samenhangend en dus toekomstbestendig beleid, als basis voor een gezonde digitale transformatie en een menselijke samenleving in het digitale tijdperk.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (januari/februarinummer 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in