Overslaan en naar de inhoud gaan

Musk mag internetdienst aanbieden aan schepen en vliegtuigen

Satellietinternetbedrijf Starlink heeft toestemming gekregen om zijn diensten aan te bieden aan gebruikers in schepen, vliegtuigen en andere voertuigen. Dat meldt de Amerikaanse toezichthouder FCC. Starlink, dat onderdeel is van ruimtevaartbedrijf SpaceX van multimiljardair Elon Musk, brengt satellieten in een baan rond de aarde om breedbandinternet te kunnen aanbieden in afgelegen gebieden.
cabin plane laptop
© Shutterstock
Shutterstock

Momenteel zweven er al duizenden Starlink-satellieten in de ruimte. De internetdienst wil onder meer op prijs kunnen concurreren met aanbieders van bekabelde internetverbindingen. Starlink zou wereldwijd al zo'n 500.000 abonnees hebben. Klanten van Starlink krijgen signalen uit de ruimte via kleine schotels die kunnen worden gemonteerd op hun huizen of bedrijven.

Volgens SpaceX zou het gebruik van de dienst door vrachtwagens, boten en vliegtuigen op eenzelfde manier werken, maar zouden wel extra sensoren moeten worden bevestigd.

De FCC zei dat het ook verzoeken had gekregen van andere partijen om de nieuwe SpaceX-dienst te weigeren of uit te stellen. Die kwamen onder meer van Viasat, Dish Network en RS Access. Viasat maakte bezwaar tegen Starlink omdat de grote hoeveelheid satellieten die om de aarde worden gebracht het risico op botsingen in de ruimte vergroot. Dish en RS Access zijn verwikkeld in een geschil met SpaceX over het gebruik van de frequenties.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in