Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister gaat niet meewerken aan verbod op Signal voor ambtenaren

Het ministerie van BZK gaat niet meewerken aan een verbod op Signal. Volgens minister Bruins Slot is het niet relevant van welke berichtendienst Kamerleden gebruik maken, zolang het binnen de kaders van het ministerie is. Dat schrijft de minister in antwoord op Kamervragen van de BoerenBurgerBeweging (BBB).
© Signal
Signal

BBB-Kamerlid Caroline van der Plas wilde onder weten meer weten of er een verbod kan komen op Signal op werktelefoons van ambtenaren, omdat de chatdienst een functie heeft waarmee berichten automatisch worden verwijderd. Dat WhatsApp en Telegram deze functie ook hebben, leek Van der Plas daarbij te ontgaan.

De minister meldt in haar antwoord dat volgens de wet niet alle communicatie binnen een bestuursorgaan bewaard moet blijven. Het is van belang dat er geen afbreuk wordt gedaan aan aanspraken op openbaarheid van documenten. “Dat neemt echter niet weg dat het in de dagelijkse praktijk niet mogelijk is om altijd alle elektronische berichten, kladjes en notities te bewaren.”

Volgens de minister wordt er na verloop van tijd vanuit het oogpunt van een deugdelijke en overzichtelijke dossiervorming een schifting gemaakt tussen informatie. Wanneer een Wob-verzoek wordt ingediend, moeten documenten die onder het verzoek vallen vanaf dat moment worden gewaarborgd.

Ordentelijke archiefvorming

De minister schrijft verder niet te beschikken over een overzicht van gebruik van chatdiensten op de ministeries. Een onderzoek naar een mogelijk verbod van Signal gaat er ook niet komen. De minister stelt dat er al een beleid is ontwikkeld over het gebruik van chatdiensten en het bewaren van chatberichten. Er dient zo min mogelijk gebruik te worden gemaakt van berichtenapps voor werkgerelateerde communicatie. Voor besluitvorming wordt het gebruik ervan ontraden.

“Gebeurt dit toch dan moeten chatberichten over de bestuurlijke besluitvorming worden geborgd binnen de organisatie. Ik wil hierbij benadrukken dat dezelfde informatie niet twee keer hoeft te worden bewaard. Dit ook in verband met het belang van ordentelijke archiefvorming”, aldus de minister.

Bruins Slot schrijft verder de zorg over chatberichten over bestuurlijke besluitvorming die worden verwijderd te delen. “Ik heb echter geen signalen ontvangen waaruit ik kan opmaken dat hiervan sprake is.” Er wordt door de minister daarom erop aangedrongen om het advies aan ambtenaren voor gebruik van chatdiensten aan te vullen met het uitzetten van de functie geautomatiseerde verwijdering.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in