Beheer

Juridische zaken
tweede kamer

BBB wil onderzoek naar verbod op Signal voor Rijksoverheid

Van der Plas gaat voorbij aan Whatsapp & Telegram.

© CC BY-SA 2.0,  risastla
21 januari 2022

Van der Plas gaat voorbij aan Whatsapp & Telegram.

De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft minister-president Mark Rutte Kamervragen gesteld over het stijgende gebruik van Signal door bewindspersonen en ambtenaren. De partij wil een onderzoek naar de mogelijkheden van een verbod van de versleutelde chatdienst op telefoons van de Rijksoverheid, omdat het mogelijk is om verdwijnende berichten te sturen.

BBB-Kamerlid Caroline van der Plas wil onder meer weten hoe het gebruik van Signal als communicatiemiddel wordt gezien in relatie tot de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Ze wil weten welke Kamerleden gebruik maken van de dienst voor werkgerelateerde informatie en wie de functie toepast om berichten automatisch te laten verdwijnen.

Van der Plas maakt zich zorgen over Wob-verzoeken die door gebruik van Signal mogelijk omzeild kunnen worden en ze wil weten hoe de minister-president kan garanderen dat informatie van Wob-verzoeken niet weggemoffeld wordt. Ze stelde de vragen na onderzoek van BNR, dat onderzocht hoeveel Signal gebruikt wordt onder politici.

Whatsapp & Signal

Signal gebruikt de functie om verdwijnende berichten al langer, maar staat daar niet alleen in. Ook  andere populaire chatdiensten zoals Whatsapp hebben sinds een tijdje de functie om berichten en foto’s automatisch te laten verdwijnen. Bij Telegram is dit ook mogelijk. Van der Plas richt zich met haar vragen echter alleen op Signal.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei eerder tegenover AG Connect dat medewerkers binnen de Rijksoverheid geadviseerd worden om "WhatsApp en vergelijkbare berichtenapps alleen te gebruiken voor informele communicatie". "Dit is naar de medewerkers gecommuniceerd, onder meer via het Rijksprogramma Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) met als slogan ‘App met beleid; niet over beleid.’"

De Europese Commissie (EC) raadt al langer ambtenaren aan om Signal te gebruiken voor online communicatie. De aanbeveling is vooral voor communicatie met mensen buiten de eigen organisatie.  

Lees meer over
3
Reacties
Eric-Jan Ho 21 januari 2022 20:49

Jeroen Arensma, daar is vanalles mis mee; ook in de vorm van een persoonlijk gesprek dat plaats vindt in een wegrestaurant. Opzetjes kunnen daardoor voor andere belanghebbenden verborgen blijven.

Daarom kan politici niet te veel angst aangejaagd worden dat dat soort communicatie in het geheim opgenomen kan worden en te zijner tijd tegen hen gebruikt kan worden en dat hen dan langdurige gevangenisstraf boven het hoofd hangt.

Politici moeten volledig paranoia gemaakt worden opdat ze zich blijvend integer gedragen. Het is kennelijk de enige weg, want van nature integer zijn ze geen van alle.

Marco Schramp 21 januari 2022 12:42

Er staat me nog heel helder voor ogen hoe burgemeester Halsema via whatsapp contact had met de minister van binnenlandse zaken Grapperhaus en dat daar later wat onenigheid was. https://nos.nl/l/2336191

Jeroen Arensman 21 januari 2022 12:03

Als je iets mondeling bespreekt wordt dat toch ook niet gelogd!? De echte besluiten, met evt. redenering, worden in een formeel overleg genomen en genotuleerd, dus wat zou het probleem met de WOB dan zijn?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.