Overslaan en naar de inhoud gaan

Londense beurs ruilt Microsoft in voor open source

De Londense beurs heeft besloten een nieuw handelssysteem in gebruik te nemen. Dat moet het TradElect-systeem vervangen dat twee jaar geleden met de nodige bombarie in gebruik werd genomen. Aan dat systeem, ontwikkeld met Accenture op basis van Microsofts .Net-platform, was vier jaar gewerkt; het kostte de beurs 40 miljoen pond.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De resultaten vielen echter al snel tegen. Handelaren klaagden over de relatief trage afhandeling van transacties. Enkele storingen, waarvan de ernstigste 7 uur duurde, deden de reputatie van het systeem ook geen goed.

Bij de vervanging van zijn handelssysteem kiest de London Stock Exchange een geheel andere weg. Het wordt een systeem op basis van Linux en open source, waarvoor de basis al is ontwikkeld door het Indiase MillenniumIT. Het systeem dat MillenniumIT voor andere beurzen ontwikkelde, belooft 1 miljoen transacties per seconde af te handelen bij een doorlooptijd van 0,13 milliseconde per transactie. TradElect haalt volgens de website van de beurs 18.000 transacties per seconde bij een doorlooptijd van 4 milliseconde. Dat zijn relevante verschillen. De paar milliseconde verschil bij het afhandelen van transacties kan financiële partijen veel geld opleveren, of kosten.

Daarnaast is het systeem van MilleniumIT minder zwaar en eenvoudiger aan te passen dan het huidige .Net-platform. Dat stelt de beurs in staat sneller met nieuwe releases met aangepaste functionaliteit te komen. Op dit moment kost een wijziging nog 3 tot 6 maanden.

Opmerkelijk is dat de beurs de ontwikkeling van zijn handelssysteem de facto weer in huis haalt: ze heeft MillenniumIT overgenomen voor een bedrag van 18 miljoen pond. Daarmee krijgt de London Stock Exchange meer controle over de toekomst van zijn centrale handelsplatform, verlaagt ze de kosten en krijgt ze meer mogelijkheden om het systemen uit te bouwen en te innoveren, aldus directeur informatie en technologie David Lester van de beurs.

Het nieuwe systeem moet in de tweede helft van volgend jaar operationeel worden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee