Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet trekt aan de bel met internationale cyberstrategie

Het kabinet maakt zich zorgen over verschillende recente ontwikkelingen die een bedreiging vormen voor het internet zoals we dat nu kennen. Namens een aantal kabinetsleden heeft minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) een Internationale Cyberstrategie naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin staan drie prioriteiten waar Nederlandse vertegenwoordigingen zich de komende jaren sterk voor gaan maken.
minister Hoekstra
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Een van de punten in de Internationale Cyberstrategie is dat het kabinet wil voorkomen dat zeggenschap over de fysieke infrastructuur te veel in handen komt van overheden. Nederland zal zich dan ook verzetten tegen pogingen van de Verenigde Naties om het overkoepelend beheer over internet naar zich toe te trekken.

Met name Rusland en China willen graag dat de zeggenschap komt te liggen bij de ITU, de internationale telecomassociatie onder de vlag van de Verenigde Naties. Autoritair geleide landen hebben veel invloed in deze organisatie en dat kan een bedreiging zijn voor de doelstelling die het kabinet heeft geformuleerd voor het Nederlandse internationale cyberbeleid. Daarin streeft het kabinet naar een open, vrij en veilig cyberdomein, waarin staten zich verantwoord gedragen. Universele mensenrechten en internationaal recht moeten daarbij worden gegarandeerd en het decentrale en open karakter van internet moet behouden blijven.

Slagvaardiger optreden tegen cyberdreiging

Het kabinet wil daarom dat Nederland veel actiever wordt in het aanpakken van digitale dreigingen. Dit omvat vroegtijdige ontdekking van cyberdreigingen en dan slagvaardiger daartegen optreden, onder meer met behulp van internationale coalities.

Nederland wil zich ook actiever opstellen in het aangaan van strategische coalities om de toepassing van internationaal recht en mensenrechten online te waarborgen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in