Overslaan en naar de inhoud gaan

Het leven na AlphaBay

Afgelopen vrijdag maakte The Wall Street Journal bekend dat de populaire dark web marktplaats AlphaBay, die vorige week op zwart ging, offline is gehaald door autoriteiten uit Canada, de Verenigde Staten en Thailand. Via AlphaBay konden gebruikers in cryptovaluta illegale producten kopen, zoals wapens en drugs.
AlphaBay

Met iedere dag die nu verstrijkt lijkt het steeds onwaarschijnlijker te worden dat AlphaBay ooit terugkomt. Maar, hoe ziet de toekomst na AlphaBay eruit? In mijn ogen zijn er drie voor de hand liggende scenario's, gebaseerd op een dark web analyse.

1. Er komt een nieuwe ‘alpha male’
Zoals vaak het geval is wanneer er een gat in de markt ontstaat, stappen gebruikers meestal over naar andere marktplaatsen. We hebben al eerder AlphaBay verkopers gezien die hun producten ook op andere marktplaatsen aanbieden, zoals Hansa en Dream Market. Zij gebruiken hun AlphaBay rating als een bevestiging voor hun betrouwbaarheid en reputatie. Overstappen naar andere marktplaatsen is eenvoudig, aangezien veel gevestigde verkopers en vaste klanten al gebruik maken van meerdere marktplaatsen.

blog_alphabay_fig1.png
blog_alphabay_fig1.png

Nu AlphaBay uit de schijnwerpers is verdwenen, zullen andere marktplaatsen strijden om de klant. Een zoektocht op het dark web laat zien dat veel andere marktplaatsen de aandacht trekken met reclame en lidmaatschappen. RS Club Market heeft bijvoorbeeld een referentieaanbod gedaan op 9 juli (enkele dagen na het verdwijnen van AlphaBay), die bestaande leden aanmoedigen om nieuwe gebruikers uit te nodigen in ruil voor 30 procent commissie. The House of Lions heeft op dezelfde wijze AlphaBay verkopers de gelegenheid gegeven om te onderhandelen over hun leveranciersvergoeding.

Blog alphabay fig 2
Blog alphabay fig 2

2. Een nieuwe marktplaats

Sommige AlphaBay gebruikers waren zo tevreden over hun oude stek, dat zij een nieuwe versie hebben gemaakt: GammaBay. Uit een van onze analyses kwam de volgende oproep op Reddit van een paar AlphaBay veteranen:

fig 3
fig 3

Op dit moment staat GammaBay nog in de kinderschoenen. Met slechts 20 geregistreerde leden op de marktplaats tot nu toe is het onwaarschijnlijk dat de nieuwe marktplaats het niveau van zijn voorganger kan bereiken. Bovendien, met de geruchten dat AlphaBay door de wetshandhaving is verstoord, zijn veel gebruikers huiverig om zich te registreren op GammaBay.

alphabay_fig_4.png
alphabay_fig_4.png

3. Gebruikers gaan op zoek naar alternatieve oplossingen

Het verdwijnen van AlphaBay kan verstrekkende gevolgen hebben voor de toekomst van het marktplaatsmodel op het dark web. Indien er inderdaad een exit scam is geweest en de eigenaren er met veel geld vandoor zijn, dan zorgt dit voor geschaad vertrouwen. Hierdoor gaan gedesillusioneerde gebruikers op zoek naar alternatieve methoden om anoniem online transacties te doen. Als blijkt dat de wetshandhaving verantwoordelijk was, dan zal het risico van inmenging door autoriteiten de verkopers aanmoedigen om een veiliger alternatief te zoeken.

Het eindoordeel?

Op korte termijn verwacht ik dat een bestaande marktplaats, zoals Dream Market of Hansa, AlphaBay gaat vervangen. Zij bieden een gebruikersvriendelijke interface, administrator support, aantrekkelijke vergoedingsstructuren en – heel belangrijk – ze hebben een goede reputatie en stabiliteit onder de online gemeenschap. Waarschijnlijk zijn de twee meest gevestigde markten met het grootste aantal bestaande gebruikers, Dream Market en Hansa, het beste in staat om het potentieel te verzilveren.

Op de lange termijn zal de verdwijning van het populaire AlphaBay oproepen tot een veiliger, stabieler en betrouwbaarder alternatief voor het huidige marktplaatsmodel. Het valt nog te bezien wanneer een geschikt platform uiteindelijk zal doorbreken. Ik blijf de waarschijnlijke ondergang van AlphaBay en de eventuele opvolgers nauwlettend volgen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in