Overslaan en naar de inhoud gaan

'Deal tussen Oracle en TikTok niet voldoende voor VS'

De deal die softwarebedrijf Oracle overeen is gekomen met het Chinese bedrijf ByteDance rond socialemedia-app TikTok is niet voldoende om de zorgen bij de Amerikaanse regering rond die app weg te nemen. Er blijven vraagtekens over de toegang van ByteDance tot de gegevens van gebruikers en de invloed die China zou houden over het bedrijf, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
Mike Pompeo
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Die zorgen worden onder meer geuit door minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Ook zijn collega's William Barr van Justitie en Steven Mnuchin van Financiën zijn ingelicht over de voorgestelde deal en bekijken die nu. Uiteindelijk neemt president Donald Trump een beslissing over goedkeuring van de overeenkomst. Het is onduidelijk in hoeverre hij geneigd is te luisteren naar de zorgen van zijn ministers.

TikTok moest van de VS verkocht worden aan een Amerikaans bedrijf uit veiligheidsoverwegingen. De Amerikanen menen dat de Chinese overheid toegang heeft tot de gegevens van gebruikers van de populaire filmpjes-app zolang die in handen is van het Chinese ByteDance. Dat bedrijf praatte onder meer met Microsoft maar sloot uiteindelijk een akkoord met Oracle.

Die deal komt niet in de buurt van een overname. ByteDance zou alle activiteiten van TikTok, dus niet alleen de Amerikaanse, onderbrengen in een bedrijf dat in de VS gevestigd is. Ook zouden de gebruikersgegevens in de VS worden opgeslagen. Oracle wordt vervolgens betrokken bij de opslag en bedrijfsvoering van het Amerikaanse TikTok-bedrijf. Daar zou de softwaremaker ook een minderheidsbelang in nemen, maar ByteDance houdt meer dan de helft van het bedrijf in handen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in